Саопштење Епархије канадске

Најновији талас насиља над српским православним светињама, самом душом српског бића, почео је прије двије недеље са Хиландаром, а наставља се, ево, по ко зна који пут, са Косовом и Метохијом.

Овога пута у питању је страшни погром, са свим особинама већ раније виђаних "коначних рјешења" која су српском народу у његовој историји спремали бездушни крвници. Људи бивају убијани као јагњад, на улицама и по пољима, у зградама, у богомољама, у окружењу оних који траже њихову крв и оних који то брижљиво надгледају. Пале се најстарији српски манастири и цркве, богомоље које су преживјеле толике вијекове и туђинске управе. Намјера је да се уништи све што је српско и да се избрише траг свега што је било српско.

За изворно хришћанство и праву, једину Цркву Христову није предвиђено мјесто у новом свјетском поретку који се успоставља. Од нас се очекује да се сами одрекнемо Христа не би ли престале наше муке и страдања. Управо зато, Христа ради, и Крста ради, којег смо, као сљедбеници Његови, прихватили и понијели, а који нас ове, Крстопоклоне недеље, подсјећа да страдања у име Христа и са Крстом, на нама је да будемо досљедни у вјери својој православној.

Позивамо зато све православне Србе у Канади да се у недељу упуте у своје храмове, на свету Литургију, и на молебан за страдале и паћенике Косова и Метохије. Још једном подсјећамо све да је у току Часни пост и позивамо све оне који осјећају потребу за било каквом врстом акције поводом дешаваwа у Отаxбини, да се најприје призову ове чињенице, да спрам ње сагледају своје мисли и своја дјела. Будимо истински Христови ако ђелимо да се називамо православним хришћанима.

Свјесни драматичности ситуације, подржавамо сваку акцију организација и појединаца у Канади, која је упућена на приказивање истине о страшном страдању нашег народа на Косову и Метохији. Позивамо све организације и појединце да максимално искористе свој утицај и познанства у канадским политичким и пословним круговима и у овдашњим медијима, не би ли се страшна стихија зауставила. Али изнад свега позивамо на пост и молитвену загледаност у саме себе. Зграде се увијек могу обновити ако има људи да их обнове, ако ти људи у себи имају вјере у Христа Господа.

На крају, сматрамо да нам је дозвољена слобода да у име свих Срба у Канади, поред молитвене подршке страдалницима Косова и Метохије, упутимо јасну поруку челницима и државним институцијама Србије и Црне Горе, да имају одговорност пред Богом и пред људима које представљају, и, коначно, патриотску обавезу, да свим средствима бране и одбране нове косовске мученике и наше највеће духовно национално благо.

Епископ канадски Г. Георгије