Саопштење Епархије рашко-призренске поводом недозвољеног коришћења имена манастира Грачанице

У Привредном прегледу (http://www.pregled.rs) од 14. јула 2011. године објављена је вест ТАНЈУГ-а да је хуманитарна организација „Мати Татјана – манастир Грачаница“ покренула добротворну акцију чији је циљ изградња средњошколског центра у Грачаници и зграде средње медицинске школе у Великом Ропотову на Косову и Метохији. У наставку вести се каже да директорка организације Љиљана Каранов  апелује да је за ту акцију потребно прикупити два милиона и двеста хиљада евра и напомиње да ће за поменуте пројекте бити обезбеђено донирање и преко СМС-поруке на број 1775 (Телеком и ВИП мрежа).

Поводом ове вести, као и уопште поводом активности „хуманитарне” организације „Мати Татјана – манастир Грачаница“, Епархија рашко-призренска има обавезу да упозна јавност са следећим чињеницама:

- Хуманитарна организација „Мати Татјана – манастир Грачаница“ основана је 2006. године и радила је у непосредној сарадњи са бившим епископом рашко-призренским Артемијем и његовим секретаром Симеоном (Дејаном Виловским), против којих је покренута кривична истрага са сумњом да су злоупотребом службеног положаја финансијски оштетили Епархију за више милиона евра. Организација „Мати Татјана“ је такође имала благослов бившег епископа Артемија да прикупља прилоге у дијаспори, наводно за потребе косовско-метохијских Срба, иако у епархијској архиви нема евиденције колико је средстава прикупљено и достављено Епархији. Као и у случају контроверзне приватне фирме „Епархијски центар Раде Неимар“ која је злоупотребљавала име Епархије, бивши епископ Артемије је и организацији госпође Каранов дозволио употребу имена манастира Грачанице, чиме је у јавности створена лажна слика да је реч о црквеној организацији. Госпођа Каранов је захваљујући томе преко интернета и промотивних спотова убрзо створила општи утисак о великим пројектима за помоћ косовским Србима и придобила подршку више угледних личности које нису имале пуни увид у активности ове организације.

- После смене бившег епископа Артемија и упознавања са дотадашњим активностима организације „Мати Татјана“, тадашњи мјестобљуститељ Епархије, митрополит црногорско--приморски Амфилохије, упутио је у октобру 2010. године писмо Љиљани Каранов обавештавајући је да Епархија обуставља сваку подршку овој организацији и укида дозволу да у својој адреси, као и у штампаним и интернет презентацијама наводи име манастира Грачанице. Госпођа Каранов, која иначе живи у Новом Саду, обавештена је и од стране Епископа бачког Иринеја да нема благослов да користи име Цркве за своју промоцију.

- Управа манастира Грачанице се такође оградила од деловања организације „Мати Татијана“, нарочито после неистините изјаве госпође Каранов да је од манастира добила благослов да се започне изградња средњошколског центра у Грачаници на манастирској земљи.

- У Епархији рашко-призренској нема евиденције да је организација „Мати Татјана“ реализовала иједан озбиљнији пројекат на Косову и Метохији, иако се на интернет страницама ове организације помињу многе акције и преко хиљаду тона помоћи допремљених на Косово и Метохију и помоћ за 23.000 српске деце. Такође, није познато ни колико људи ради у овој организацији јер се на промотивним спотовима госпођа Каранов појављује готово увек сама, а на сценама наводне доделе помоћи виде се камиони Црвеног крста или других хуманитарних организација. (Однедавно је из непознатих разлога госпођа Каранов угасила званични сајт организације и фејсбук-страницу, па се о овој контроверзној организацији тешко може нешто прецизније сазнати.)

На основу горе наведених чињеница јасно се види да хуманитарна организација „Мати Татјана – Манастир Грачаница“, и поред писмене забране митрополита  Амфилохија, наставља са коришћењем имена манастира у свом називу, чиме се ствара забуна у јавности. С обзиром на однос госпође Каранов према Епархији рашко-призренској и манастиру Грачаници, као и на озбиљне сумње у искреност њених намера, Епархија рашко-призренска обавештава јавност да ова организација нема никакве везе са Епархијом рашко-призренском нити ради са благословом Српске Православне Цркве. У вези са овом организацијом Епархија ће у најскоријем року обавестити и надлежне органе Републике Србије, с обзиром на то да се поједини донатори већ распитују о вези ове организације са манастиром Грачаницом и Епархијом рашко-призренском, као и о пројектима које је ова организација наводно реализовала у сарадњи са Српском Православном Црквом.

У случају даљих злоупотреба Епархија рашко-призренска ће бити принуђена да против Љиљане Каранов и њене организације покрене кривичну пријаву.

Призрен-Грачаница, 18. јул 2011.

Извор: Епархија рашко-призренска

Прилози: документација и неки снимци сајта ове организације пре него што је угашен:

1. Привредни преглед: Вест о акцији хуманитарне организације "Мати Татијана - Манастир Грачаница"  http://www.pregled.rs/drustvo_i_ekonomija.php?vest=91773
2. Активности - са сајта ове организације пре него што је угашен
3. Донатори и партнери - са сајта ове организације пре него што је угашен
4. Насловна страна сада већ угашеног сајта ХО "Мати Татијана" www.matitatijana.com
5. Писмо Митрополита Амфилохија Љиљани Каранов, 5. окт 2010.год (из епархијске архиве)
6. Изјава игуманије грачаничке мати Ефросиније поводом деловања ХО "Мати Татијана" 27. јул 2010. год. (из епархијске архиве)