Саопштење Епархије славонске

Инцидент код манастира Јасеновац

У среду 17. фебруара 2016. године, око подне припадници хрватске полиције, радећи према пријави, затекли су двојицу манастирских гостију, иначе из Бање Луке, како помажу при постављању ограде око нове манастирске куће, намењене за смештај сестринства. Унаточ настојању протојереја-ставрофора Драгана Антонића, надлежног за радове у Манастиру, да се ради о манастирским гостима, Драгослав Илић и Јовица Рудић су пред судом у Новској окривљени за рад на црно и кажњени новчано у висини од око хиљаду евра, те депортовани из Хрватске са забраном уласка у земљу на три месеца.

Са обзиром на то да је Епархија Пакрачко-славонска упозната са државним законима, те да у своме свештеном клиру и међу кандидатима који се усавршавају у богословским наукама има људе који нису држављани Хрватске, да не говоримо о бројним гостима, до сада је Епископија Пакрачко-славонска увијек поступала према законским одредбама Републике Хрватске према страним лицима.

Драгослав Илић и Јовица Рудић су поклоници који су познати у Цркви и који годинама долазе у светиње и помажу их, највише сопственим рукама а да никада при томе нису нити тражили нити добили неке накнаде осим благослова Божијега. Он нека их прати и чува и даље, по ријечима Христовим ”Блажени изгнани правде ради, јер је њихово Царство Божије”.

У Епархији Пакрачко-славонској, унаточ невјерици и чуђењу због оваквог поступка према двојици младих људи, вјерника а не криминалаца, који из љубави према својој Цркви и овој светињи долазе да помогну, нико не жели да верује да је то политичка одлука и намера државних власти Хрватске да се овако грубо иде на вернике и волонтере Православне Цркве.

Епископ Славонски Јован је овим поводом за загребачки ”Јутарњи лист” изјавио да га јако жалости овај инцидент, јер се ради о добронамерним верујућим људима а не о криминалцима, али да ће о њему Епархија обавестити надлежна државна тела Републике Хрватске, као и одговарајуће међународне инстанце. Поводом овог догађаја своје чуђење и неверицу је већ усмено изразио англикански лорд бискуп Лондона, Ричард Чартрс, у разговору с Владиком Јованом. Глас о овој срамоти је већ далеко стигао, и није могуће поверовати да ће било ко пожелети да ту неправду подржи и у њој учествује.

Извор: Епархија славонска