Саопштење Извршног одбора Скупштине канонских православних епископа Сједињених Америчких Држава

 За свештенство и верне православне хришћане Сједињених Америчких Држава:

У овом кризном периоду, ми, чланови Извршног одбора Скупштине канонских православних епископа Сједињених Америчких Држава, сваког петка се састајемо на седницама путем конференцијског позива да стално надгледамо пандемију КОВИД-19. Заједно разговарамо о пастирским и практичним питањима која се тичу ситуације наших цркава на терену. С обзиром на то, дозволите нам да најпре захвалимо свима здравственим радницима, прво лекарима, доставном особљу и свештенству који су се на пожртвован начин поставили на прве линије ради заштите нашег здравља и избављења.

Суочавамо се са невиђеним околностима у ванредним временима. Многе смернице из различитих правних надлежности, пратећи државне и савезне прописе као и препоруке CDC-а, успешно су примењене у парохијама широм земље, помажући да се успори ширење КОВИД-а 19. После консултација са службеницима јавног здравства и осигурања, полицијом и теолозима и стручњацима за пастирско старање, ми, чланови Извршног одбора, постигли смо консензус о Цветима, Великој недељи и Васкрсу и снажно охрабрујемо све епископе Скупштине да спроведу следеће препоруке:

Богослужења, уз учешће и  присуство највише пет људи, и то свештеника, ђакона  /или саслужитеља, и даље се савршавају у црквама и могу се емитовати на интернет мрежи како би се верници молили у својим домовима.

Ништа традиционално материјално не сме се на било који начин делити верницима, као што су палмове гранчице и/или врбица, цвеће, свеће и јаја и друго.

Духовни савети могу се давати телефоном, али вршење тајни исповести и разрешна молитве остаје у дискрецији надлежног архијереја.

Док неки епископи могу примењивати строжу праксу из љубави и старања за своје стадо и шире друштво, мање строги приступи изложиће паству и њихово свештенство високом ризику и требали би да их сви епископи избегавају.

Ове мере ублажавају ризик од преношења  заразе због близине. Истичемо да је Евхаристија право Тело и права Крв Христова. На ове мере се ни на који начин не сме гледати у смислу да умањују ову свету и вечну Истину.

Црква нас у овом тренутку позива, као извор благослова, да  нас нахрани Христовим заповестима и води у Његово Царство. Као што нам Црква говори када треба постити, а када не постити, тако и сада слушамо и дајемо све од себе да се придржавамо ових упутстава. Исто тако, када заједно патимо у својој изолацији и нисмо у стању да примимо ни Евхаристију због обавезног дистанцирања, ми смо у стварности, стицајем околности, такође у пуном заједништву као Тело Христово. Док се уједињујемо - као верни хришћани, као народ и као глобална заједница - да би се зауставило ширење КОВИД-19, нека благослови Господа и Спаса Исуса Христоса буду са свима вама!

Преносимо вам наше очинске благослове с љубављу у Господу,

Архиепископ Елпидофор, председавајући, Грчка православна Архиепископија Америке

Митрополит Јосиф, потпредседник, Антиохијска православна хришћанска архиепископија Северне Америке

Архиепископ Михаило, благајник,
Православна Црква у Америци

Митрополит Григорије, секретар
Америчка Карпато-Руска православна епархија САД

Епископ Иринеј
Српска православна Црква у Северној, Централној и Јужној Америци

Митрополит Николај
Румунска православна митрополија Америке 

Митрополит Јосиф
Бугарска источно православна епархија САД, Канаде и Аустралије

Епископ Сава
Грузијска апостолска православна црква у Северној Америци

Митрополит Тихон

Православна Црква у Америци