Саопштење Митрополије аустралијско-новозеландске

Поводом усвајања Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, који дискриминише Српску Православну Цркву у Црној Гори и све њене вернике, братски саосећајући, упућујемо молитвену подршку, Његовом Високопреосвештенству Митрополиту црногорско-приморском г. Амфилохију и свим архијерејима и њиховој пастви које усвајање поменутог закона угрожава. 

Сви ми, који деценијама живимо и радимо на Петом континенту, у Аустралији и Новом Зеланду, који живимо у правним државама овога краја света, где су људска права као и сва права која се тичу слободе вероисповести и имовинског власништва поштована, ожалошћени смо и шокирани грубим актом црногорске државе да одузме Црквама право на имовинско власништво. Овакви закони не постоје у правним државама и они представљају насиље над припадницима Цркве који су вековима издвајали своје прилоге да би градили цркве и манастире, Божје олтаре на којима се приносила и приноси бескрвна жртва.

Као верна деца Светог Саве на Петом континенту са најудаљенијег олтара Српске Цркве, свесни величине светиња које су угрожене и основних права верних, искрено саосећајући са нашом браћом у овим тренуцима њиховог мартирског сведочења вере и одбране светиња, молимо се Троједином Богу да им молитвама и заступништвом Светог Василија Острошког Чудотворца, Светог Петра Цетињског и плејаде светитеља и мученика са простора Црне Горе, подари снаге да остану чврсти у својој вери, достојанствено истрајавајући у одбрани својих светиња и основних људских права, права на слободу вероисповести у Црној Гори. 

Са својим свештенством, монаштвом и верним народом,

+ Силуан, Епископ аустралијско-новозеландски Српске Православне Цркве

Извор: Митрополија аустралијско-ноозеландска