Саопштење са братског сабрања свештеника Митрополије црногорско-приморске

По древном апостолском обичају, свештенство Митрополије црногорско-приморске одржало је своје овогодишње братско сабрање у манастиру Успења Пресвете Богородице – Подмаине (Подострог) у Будви, у суботу, 29. децембра, саопштено је данас из Митрополије црногорско-приморске.

Послије саборног учешћа у Светој Евхаристији, коју је предводио Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, а на којој је неколико свештеника добило одликовања за своју дугогодишњу службу, сабрање је настављено састанком у манастирском конаку.

Господин Митрополит и архијерејски намјесници представили су усмене извјештаје о животу Митрополије у посљедњих годину дана, а Митрополит се нарочито дотакао своје мисионарске активности у Јужној Америци. Исказао је своје задовољство бројем свештеника и њиховом укупном активношћу, мада је нагласио да нових „посленика на њиви Господњој“ никад није сувише. Митрополит је подсјетио и на све свештенике, монахе и монахиње упокојене у посљедњој години.

Послије реферата презвитера Мирчете Шљиванчанина на тему „Унутрашња и спољашња мисија пароха у модерним условима“ развила се веома жива дискусија међу присутним свештеницима. Наглашена је потреба јасног пастирског одређења Цркве према савременим биоетичким питањима, као што су: вјештачка оплодња, утробно чедоморство, абортивна контрацепција и слична питања, с којима се пароси и свештеномонаси скоро свакодневно сусрећу у својој служби. У том смислу је начелно договорено неколико пројеката који би допринијели активнијем учешћу Цркве у јавном дискурсу по овим питањима. Свештенство се дотакло и других питања из пастирског живота и литургијског поретка Цркве.

Свештенство Митрополије подсјећа вјернике и заинтересовану јавност на неколико значајних јубилеја који се прослављају у 2013. години. То су: 1700-годишњица издавања Миланског едикта цара Константина, којим је хришћанство, до тада прогоњено, постало слободна религија у тадашњем Римском царству (Митрополија је почетком 2010. године, поводом овог јубилеја и 790 година Митрополије, организовала научни скуп на тему Древнохришћанско и светосавско наслеђе у Црној Гори, са кога је издат и зборник радова); потом 900 година од рођења Преподобног Симеона Мироточивог (Стефана Немање), који је по предању рођен на Рибници (у данашњој Подгорици); 600 година манастира Прасквице, сједишта паштровске духовности и културе; 300 година од изградње цркве Св. Спаса на Топлој гдје је и Митрополит Петар II Петровић Његош учио школу, а којим прослављамо 200 година од рођења.

Црквене заједнице у Митрополији ће се трудити да, свака у складу са могућностима, обиљежи сваки од ових јубилеја. Као још један од догађаја вриједних спомена јесте и 100-годишњица Балканских ослободилачких ратова у којима су десетине хиљада Црногораца, Брђана и Бокеља положили своје животе. Господин Митрополит је недавно, почетком децембра, тим поводом служио парастос на Бардањолу код Скадра, а у априлу 2013. године у манастиру Острогу ће се одржати и научни скуп посвећен Балканским ратовима.

У вези са прославом великог јубилеја хришћанства и подизања првог Храма Васкрсења над Христовим гробом у Јерусалиму, за другу половину ове године се планира освећење Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици. Свештенство и овом приликом позива да се свако угради у овај Храм, макар са минималним прилогом, јер завршни радови морају да имају своју убрзану динамику.

Саборни храм Светог Јована Владимира у Бару такође један од великих пројеката Митрополије; с Божјом помоћу је покривен и завршени су груби грађевински радови, али му предстоји још неколико година изградње, са надом да ће бити завршен и освештан за 1000-годишњицу мученичког упокојења Светог Јована Владимира (2016. г.).

Са великим жаљењем, свештенство констатује да се и даље, од стране појединаца из државних и локалних власти, врши зачуђујуће безакоње према интегритету, достојанству и имовини Православне Цркве проглашавањем окупаторима Митрополије црногорско-приморске и осталих православних Епископија у Црној Гори, које су у саставу Српске Патријаршије. Бестидне неистине о наводно незаконитом дјеловању наше Цркве и њеним баснословним приходима нису ни вриједне коментара. Надамо се брзом рјешавању ових наметнутих питања. Свештенство Митрополије је посвећено своме народу, а тиме и Црној Гори, јер је народ овдашње Цркве управо овај који овдје живи, без обзира на национално опредјељење, те одлучно одбија сваку оптужбу која тврди да Митрополија и њено свештенство, или Српска Патријаршија у цјелини, предузимају било какву активност која би штетила Црној Гори и интересу народâ који у њој живе. Црква као вјековни учесник, па и темељ модерне државности Црне Горе, задржава право да се изјашњава о питањима важним за будућност и напредак Црне Горе и свих њених грађана, најприје свједочењем истинске црногорске духовности, културе и памћења.

Необична је и неразумљива мржња према једној малој цркви на врху Румије. Црква која је посвећена Богу Љубави и истинском заједништву, лажно се проглашава за узрок наводног угрожавања суживота у подножју Румије. Свештенство Митрополије, а нарочито Митрополит и свештеници из Бара, још једном увјеравају јавност да та црквица није уперена ни против кога и да нико нема разлога да је посматра као пријетњу или опасност. Свештенство не прихвата логику недавно изречене пресуде Господину Митрополиту за наводни говор мржње изговорен у одбрану овога храма. Није јасно како они који позивају на рушење, нису позвани на одговорност за мржњу, а Митрополит који је бранио деструкцију светиње храма бива осуђен!

С друге стране, православни вјерници имају повјерења према својој Цркви, и то је оно што свештенство Митрополије с радошћу свједочи. Трезвеност већине грађана Црне Горе најбоље ће се очитовати у предстојећим Божићним празницима када ће испунити своје храмове у заједничкој молитви и причестити се Тајнама Христовим.

Свима њима и свим људима добре воље, којима је на срцу вјечно добро човјека, желимо благословену Нову 2013. годину Господњу и срећан Божић са спасењским поздравом:

Мир Божији! Христос се роди!

Ваистину се роди!

Извор: Митрополија црногорско-приморска