Саопштење са X заседања Заједничке руско-иранске комисије за дијалог „Православље-ислам“

Саопштење са X заседања Заједничке руско-иранске комисије за дијалог „Православље-ислам“
Саопштење са X заседања Заједничке руско-иранске комисије за дијалог „Православље-ислам“
Саопштење са X заседања Заједничке руско-иранске комисије за дијалог „Православље-ислам“
Саопштење са X заседања Заједничке руско-иранске комисије за дијалог „Православље-ислам“

У данима 26. и 27. септембра 2016. године у Москви (Русија) одржано је X заседање Заједничке руско-иранске комисије за дијалог „Православље-ислам“ на тему „Међурелигијски дијалог и сарадња као инструменти постизања трајног и праведног мира“. Заседање је одржано под председништвом Митрополита казанског и татарстанског Теофана и председника Организације за културу и исламске везе Ирана др Абузара Ибрахими Торкамана.

У саставу делегације Руске Православне Цркве били су Архиепископ пјатигорски и черкески г. Теофилакт, старешина Николајевског храма у Техерану, архимандрит Александар (Заркешев), секретар за међурелигијске односе Одељења спољних црквених послова Московске Патријаршије свештеник Димитрије Сафонов, предавач Самарске духовне семинарије, протојереј Алексиј Белоцерковскиј, председник катедре исламских наука Казанске духовне семинарије, свештеник Јован Васиљев, старији научни сарадник Института оријенталних студија РАН, Е.В. Дунаева, сарадник Одељења спољних црквених послова И.Д. Кашицин.

Иранску делегацију су чинили саветник Врховног вође Ирана за питања исламског света, ајатолах Мухамед Али Тасхири, професор Исламске духовне академије у Ирану, члан Савета стручњака Ирана, др Мохсен Исмаили, руководилац издаваштва  „Самт“ др Ахмед Ахмади, професор Техеранског универзитета др Фатемех Табатабаи, руководилац Одељења православља и протестантизма при Центру за међурелигијски дијалог Организације за културу и исламске везе Ирана Захра Рашидбејги.

Учесници заседања, представници две авраамске религије, православног хришћанства и ислама, наступали су излагањима која се заснивају на Библији и Курану. У њима је представљено разумевање трајног и праведног мира у хришћанској и исламској традицији, разматрани су теоретски и практични аспекти међурелигијског дијалога у Русији и Ирану, питања заштите верских мањина у контексту међурелигијског дијалога, као и места и улоге културне сарадње у превенцији екстремизма.

Током сусрета, обе стране су дале велики значај међурелигијском дијалогу који служи као мост између верника различитих религија. Размотривши начине за изградњу дијалога у Русији и Ирану, учесници су указали на висок ниво међуверских односа и значај размене практичног искуства.

Обе стране су се сложиле да су битна основа православно-муслиманске сарадње заједничке моралне вредности у овим религијама. Учесници су подвукли да главни циљ међурелигијског дијалога јесте потрага за праведним миром.

Учесници заседања су указали на опасност екстремизма под верским паролама, који је усмерен на уништење вишевековних односа између хришћана и муслимана. Обе стране су истакле да се екстремизам ни у ком облику не може поистоветити са религијом јер религијама је својствена љубав према ближњем, поштовање према становиштима других и изградња мира. Учесници су осудили злоупотребу верских парола у сврху инструмента за придавање законитости неправедним и агресивним деловањима. Обе стране су позвале на очување и умножавање мира и хармоније између религија.

Учесници дијалога су изразили забринутост због геноцида над хришћанима на Блиском Истоку и Северној Африци. Такође, обе стране су осудиле испољавања исламофобије у Западном свету, која су усмерена на ограничење изражавања религиозности људи. Посебна пажња је удељена судбини верских споменика и светиња. Учесници су изразили жаљење због уништавања и скрнављења хришћанских и исламских светиња на Блиском Истоку, посебно у Сирији и Ираку. Одлучно осудивши делатност екстремиста и терориста, обе стране су позвале хришћанске и муслиманске заједнице на солидарну подршку прогањаних верских мањина од стране екстремиста. Чланови делегација су посебно истакли да се заштита верских мањина од прогона сматра значајним доприносом у развоју међурелигијског дијалога.

Обе стране су истакле важну улогу академске и културне сарадње за развој дијалога. Васпитање будућих верских делатника и верника у духу трпељивости, спремности за дијалог и међусобног поштовања, потребно је увести већ данас, како би у будућности хришћани и муслимани пажљиво чували искуство мирног и добросуседног суживота. Чланови делегација су постигли договор да се појача научна размена између духовних школа Русије и Ирана. Учесници су истакли да је у вишим духовним образовним институцијама са обе стране, делатност Заједничке руско-иранске комисије за дијалог између православног хришћанства и ислама постала предмет научног изучавања.

Учесници консултација су осудили наметање секуларних норми и стандарда понашања, које изазивају неприхватање код присталица традиционалног морала. Чланови делегације су напоменули да су покушаји да се изгради мирна и праведна заједница без религије суочени са крахом. Данашње кризне појаве на Западу су условљене управо кратковидним тежњама политичких делатника да се секуларизује заједница. Такав став изазива одбацивање код следбеника традиционалних религија и неминовно води ка усијању тензија и сукоба.

Учесници заседања су изразили задовољство наставком дијалога између Руске Православне Цркве и Муслиманске заједнице Исламске Републике Иран. Они су признали достигнућа комисије за 20 година њене делатности и њен допринос у јачању пријатељства између народа Русије и Ирана. Учесници су високо оценили фундаменталну улогу Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила и ајатолаха Мухамеда Али Тасхирија у основању Заједничке комисије пре 20 година. Значај овог дијалога потврђује се широким спектром тема и непрестаним заједничким живим интересом обе стране.

У плану је одржавање XI заседања Заједничке комисије у Техерану 2018. године.

превод ђакон др Александар Прашчевић

Извор и Фото: ОВЦС Московске Патријаршије