Саопштење Скупштине МРВ БиХ

Обраћање Међурелигијског вијећа у БиХ јавности поводом краја грађанске године и проглашења следеће године годином породице

Ми, чланови Скупштине МРВ БиХ: Епископ захумско-херцеговачки и приморски г. Григорије, предсједник МРВ БиХ, Хусејин еф. Смајић муфтија сарајевски, Винко кардинал Пуљић, надбискуп врхбосански и г. Јакоб Финци, предсједник Јеврејске заједнице БиХ, обраћамо се грађанима Босне и Херцеговине на крају 2013. године да се заједно подсјетимо на догађаје из међурелигијског живота у БиХ из ове одлазеће године и најавимо планове за следећу, 2014. годину.

Окупљени у Међурелигијском вијећу у Босни и Херцеговини, Вијећу које није надтијело нити тијело моћи у законодавном и извршном смислу али је свакако, што је нама и најдраже, израз добре воље наших цркава и вјерских заједница да заједнички дјелујемо у изградњи грађанског друштва кроз међурелигијски дијалог, изражавамо задовољство протеклом годином у раду МРВ БиХ.

У 2013. години окупили смо вјерске службенике, жене вјернице, младе, младе теологе. Основали смо одборе за међурелигијску сарадњу у Добоју, Ливну, Зеници и Бања Луци поред постојећих, раније основаних, у Брчком, Бијељини, Горажду и Орашју. Одбори се самоангажују по питању локалних потреба својих заједница у бројним пројектима. Мониторингом напада на вјерске објекте скрећемо пажњу јавности и институција државе на овај проблем са намјером превентивног дјеловања и потпуног изкорјењивања напада.

Из нашег међурелигијског ангажмана, размјењивања мишљења са члановима наших цркава и вјерских заједница осјетила се потреба за афирмацијом породице, нуклеусом друштва. Због тога смо одлучили да кроз пројекте МРВ БиХ промовишемо породичне вриједности. Окупљање жена вјерница биће тонирано породицом, такође регионално окупљање младих теолога, вјероучитеља, младих уопште али и све активности наших одбора и вјерских службеника као и осталих чланова биће у истом смјеру. Све наше активности следеће 2014. године биће усмјерене на промоцију традиционалних вриједности породице, вриједности које су утемељене у нашој вјери.

Користимо прилику да се захвалимо нашим донаторима без којих не би могли дјеловати. Захваљујемо се Савјету министара БиХ, Републици Српској, Федерацији БиХ, Брчко Дистрикту, Амбасади САД, Реновабис-у, Католик Рилиф Сервису…

Уз жеље да уз добро здравље и бољи живот закорачимо у Нову 2014. годину

Скупштина МРВ БиХ

Извор: Епархија захумско-херцеговачка