Саопштење за јавност

Верујући народе,

По ко зна који пут доживљавамо нападе на Епархију милешевску и све нас који смо део ње. Најновији напад је превршио сваку меру и зато осећамо потребу да се обратимо свим добронамерним, неострашћеним људима који воле своју веру, своју Цркву и општа морална начела.

Уочили смо да су напади увек учестали уз велике православне празнике и када треба да се решавају ствари битне за српски народ. Напади трају деценијама тако што нашег Епископа, без икавих аргумената, сатанизују поједини новинари и други појединци ниских моралних квалитета. До сада нисмо видели да је јавно изнето шта је све Преосвећени епископ милешевски господин Филарет урадио за добробит и уздизање Епархије милешевске. Овом приликом наводимо само мали део позитвних дела која несумњиво припадају њему.

1. Још од доба Немањића на територији Епархије милешевске није обновљено и наново саграђено толико манастира, цркава и парохијских домова као од доласка Преосвећеног епископа милешевског господина Филарета.

2. Да ли је игде поменуто колико је гладних српских, муслиманских, бошњачких и црногорских уста нахрањено из епархијске касе?

3. Колико је угледних државника, амбасадора, министара, људи из науке и културе, по први пут дошло у Епархију милешевску захваљујући нашем Преосвећеном епископу, господину Филарету?

4. Колико је болесних људи добило шансу да се лечи и излечи залагањем и ангажовањем Преосвећеног епископа милешевског господина Филарета?

5. Како се лако заборавља да су болесници одвожени одавде на даље лечење хеликоптерима које је Преосвећени епископ милешевски господин Филарет обезбедио не гледајући ко је које вере!

6. Колико је младих вратио Цркви кроз дечји и мешовити хор, кроз светосавске академије, историјско-научне скупове, разне промоције културног и историјског значаја?

7. Колико људи је запослио, такође не гледајући ко је које вере и тако обезбедио егзистенцију многим породицама?

8. Колико је обогатио монашка сестринства и братства и колико је младих свештеника поставио да раде на образовању и просвећивању православног српског народа да би он остао на светосавском путу?

9. Замера му се на политичким говорима, а он је једини који је покушавао да пробуди српску свест и да јавно каже шта се дешава српском народу у Епархији милешевској или у Рашкој области.

10. Прича се о новцу који се „узима“ из епархијске касе, а не каже се да новац не иде у приватне џепове нега да манастири и цркве широм Епархије милешевске сјаје пуним сјајем после вишевековне запуштености.

Пробуди се српски народе, не гази по својој вери и поштуј своје архипастире! Ако верујеш у Бога, знаш да је наша судбина у Његовим рукама и да нас он избавља од искушења, а ово је једно од њих.

Читава наша Епархија и верујући народ овим је увучен у немилу ситуацију. Ми који деценијама долазимо у цркву и молимо се Богу заједно са својим свештенством, монаштвом и Преосвећеним епископом милешевским господином Филаретом, овим желимо да дамо мали допринос објективном сагледавању ситуације у Епархији милешевској.  Недопустиво је да људи злих намера на овакав начин, упорно, покушавају да оспоре, понизе и умање очигледна дела која би морали поштовати.

Верујућа браћо и сестре, молимо вас да овакве или сличне нападе на Епархију милешевску и на Преосвећеног епископа милешевског господина Филарета примите са великом резервом и дубоким размишљањем о томе чему они служе.
Посебно се чудимо иступању једног монаха у време Божићног поста. То можемо тумачити само као подлегање ђавољем искушењу којем није могао да се одупре.
Са вером у Бога и бригом за српство, од Бога молимо дуг живот и добро здравље нашем Преосвећеном епископау милешевском господину Филарету.

Чланови Црквеног хора „Свети Краљ Владислав“

У Пријепољу, дана 30. децембра 2014. године