Саопштење за јавност Епархије рашко-призренске

Поводом покушаја ометања овогодишње прославе Рођења Христовог и недоличног понашања Косовске полиције у Грачаници Епархија рашко-призренска издаје следеће

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Овогодишња прослава Рођења Христовог на Косову и Метохији засењена је крајње недоличним и провокативним понашањем Косовске полиције, која је у манастиру Грачаници спровела праву „полицијску рацију” међу посетиоцима манастира и ухапсила неколико верника који су дошли на прославу празника. Владика Теодосије је изјавио да Косовска полиција оваквим понашањем одвраћа вернике од посетâ својим светињама и на крајње примитиван начин показује бруталну силу. Имајући у виду инциденте које је Косовска полиција изазвала за прошлогодишњи Видовдан, готово да је правило да сваки верски празник Православне Цркве протекне у страху од полицијског терора и хапшења. Владика Теодосије такође је изразио велико незадовољство због некоректног односа косовских институција према српским званичницима, којима је забрањено да посете светиње Српске Православне Цркве или су принуђени, као г. Вулин, да хитно напусте манастир Грачаницу пре завршетка свечаности. Сличан инцидент се догодио и пре неколико месеци, када је владику Теодосија посетио г. Марко Ђурић, саветник Председника Републике, који је потом на крајње бруталан начин био истеран са територије Косова. Епископ Теодосије пренео је присутним међународним званичницима да је овакво понашање косовских институција неприхватљиво и да се на овај начин онемогућава нормално прослављање хришћанских празника.

Иако на Косову и Метохији за сада нису забележени озбиљнији инциденти, прослава Божића је посебно била отежана у Ђаковици и у манастиру Високим Дечанима. Јуче, на Бадњи дан, група ултранационалиста, припадника албанске организације „Самоопредељење”, одржала је протест испред манастира Успења Пресвете Богородице у Ђаковици у намери да спречи посету групе православних верника. Они су том приликом политички изманипулисали и организацију „Мајке Ђаковице”, а све са намером да се у граду, у који иначе не може да се врати ниједан српски прогнаник већ тринаест година, онемогући нормалан живот четири српске старице, од којих су две примиле монашки чин. Спрега општинских власти и екстремистâ и даље функционише као што је функционисала у нередима 2004. године када су неки од општинских руководилаца оркестрирали паљење цркава у Ђаковици и неким другим општинама.

Ултранационалисти из организације „Самоопредељење” заказали су пре два дана и протест на сâм дан Божића пред манастиром Дечанима, а под изговором противљења одлуци Врховног суда Косова који је потврдио власништво 50% манастирске земље коју су локалне структуре пуних дванаест година оспоравале манастиру. Запаљиве изјаве председника општине Дечани Расима Сељманаја, који је поручио да неће испунити одлуку Врховног суда Косова, и представникâ организације „Самоопредељење” одвратиле су многе вернике који су желели да прославе Божић уз кивот Светога Краља Стефана Дечанског. Напомињемо да ово није први пут да локална општина уз сарадњу са екстремним нациоалистичким организацијама терорише манастир Високе Дечане. Манастир је од завршетка рата четири пута био оружано нападнут, а више пута су организаоване демонстрације уз слање порукâ мржње, верске и етничке нетрпељивости, иако је манастир за време рата, поред осталих, помагао и косовским Албанцима и примио у своје зидове око две стотине избеглица Албанаца. Опсесивна етничка и верска мржња према манастиру Дечанима и другим светињама Српске Православне Цркве само показује мрачну страну косовског друштва које, толерисањем оваквог понашања, тешко може очекивати интеграцију у европске политичке и цивилизацијске кругове.

Архимандрит Сава, игуман манастира Високи Дечани, изјавио је да, иако демонстрације на крају нису одржане (захваљујући интервенцијама на највишем нивоу), ниједан верник са Косова и Метохије није могао да дође и присуствује божићном богослужењу у манастиру. Служби је присуствовало шездесетак страних држављана, команданти италијанског и словеначког контингента и поклоници који су раније пристигли у манастир. Отац Сава је указао на то да отворено ширење мржње против манастира Дечана и Српске Православне Цркве од појединих општинских званичника и екстремних група показује крајње ружну слику о Косову, које је данас једино место на европском континенту где хришћани своје празнике не могу нормално да прослављају. Он је затражио од међународних снага КФОР-а јачу заштиту манастира јер су локалне општинске власти показале да неприхватањем одлука сопствених косовских судова и ширењем етничке мржње у народу нису у стању да обезбеде овакве светиње и споменике УНЕСКО-а, као што је манастир Високи Дечани.

Извор: Епархија рашко-призренска