Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

Основан Иницијативни одбор за заштиту и очување природних, културних и духовних вриједности слива ријеке Мораче

Након сазнања да је Влада Црне Горе на 178. сједници од 10. новембра 2016. године усвојила Информацију о статусу пројекта хидроелектрана на Морачи, на Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, у присуству Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског др Амфилохија, одржан је састанак на коме је основан Иницијативни одбор за заштиту и очување природних, културних и духовних вриједности слива ријеке Мораче. Састанку су присуствовали представници удружења Морачана и Ровчана, других народних представника, настојатељ Манастира Мораче и парох морачки и ровачки.

Чланови Одбора су се детаљно упознали са садржајем Информације коју је усвојила Влада 10. новембра, као и са Информацијом о активностима на припреми Акционог плана за спровођење Стратегије развоја енергетике Црне Горе до 2030. године за период 2016-2020. година. С тим у вези, закључили су да је и Влада Црне Горе у наведеном документу констатовала да ”посљедњи тендер за систем хидроелектрана на ријеци Морачи није успио (2011. године)”. Отуда забрињавају најновије активности са кинеском компанијом НОРИНКО и турском компанијом Берекет енерџи. Јавности још увијек није познато на основу ког јавног позива су достављане понуде, као ни то у којој се процедури одвијало прикупљање понуда. Посебно забрињава чињеница да се читав поступак одвија на веома нетранспарентан начин.

Учесници састанка су се сагласили да нико није против економског и свеукупног напретка Црне Горе, али истовремено сматрају да се овакви, још увијек научно недовољно истражени и непроучени пројекти, не могу тако олако спроводити иза леђа јавности и мимо законских процедура. Суштински посматрано, од 2010. године до данас није ни покренут, а камоли успостављен дијалог у вези валоризације ресурса слива ријеке Мораче. Умјесто тога, сходно Информацији коју је усвојила Влада, будућност не само тих ресурса него и читаве регије је препуштена у руке петочлане Комисије којој је у задатку да за 7.800 евра хонорара изврши вриједновање понуда.

Митрополија Црногорско-Приморска је 2010. године, у вријеме јавне расправе о Нацрту детаљног просторног плана за простор вишенамјенских акумулација на ријеци Морачи и Нацрта извјештаја о стратешкој процјени утицаја на животну средину за детаљни просторни план за хидроелектране на Морачи, организовала међународни научни симпосион под насловом ”Хидроелектране и угроженост Манастира Мораче”. На том научном симпосиону своја научна истраживања је, у присуству тадашњег министра економије и његових сарадника из Министарства, презентовало педесетак научних посленика из различитих струка. Позивајући на опрез приликом доношења одлука у вези изградње хидроелектрана на Морачи, стручњаци су путем усвојених закључака посебно апеловали на Владу Црне Горе да, због непостојања консенсуса између стручњака и политичара, струке и политике, независних експерата и чиновника - чланова различитих комисија Министарства и Владе, успори читав процес те да се приступи јавној расправи и дијалогу о алтернативним енергетским решењима. Министарство економије је том приликом предложило да заједнички тимови Министарства, Митрополије и стручњака посјете Манастир Морачу ради наставка разговора о овој веома важној теми.

Посебно истичемо да у овом случају није само ријеч о угрожености древне немањићке светиње - Манастира Мораче - коме пријети опасност не само од урушавања конгломератног, растреситог платоа на коме се налази него и од екстремно велике количине влаге која ће се неминовно појавити и то први пут за 765 година постојања овог манастира. Посљедице изградње хидроелектрана могу бити катастрофалне. Изградњом планираних хидроелектрана угрожава се величанствени кањон са својим исконским природним љепотама. Мора се имати у виду чињеница да нису извршена ни археолошка и друга научна истраживања морачко-ровачког и колашинског басена чији се почеци везују још за период неолита. Нико нема право да ту изузетну историју – јединствену у Европи - са духовним, културним и природним вриједностима и љепотама трајно уништи бранама и хидроелектранама,

Иницијативни одбор за заштиту и очување природних, културних и духовних вриједности слива ријеке Мораче је донио одлуку да у току предстојећих мјесеци спроведе читав низ активности на домаћем и међународном плану, а посебно у погледу укључивања јавности и експерата у ово питање од кога зависти будућност више од половине становника Црне Горе. Иницијативни одбор ће о својим планираним и извршеним активностима благовремено обавјештавати јавност.

И овим путем апелујемо на све одговорне друштвене структуре, посебно у Влади Црне Горе и Министарству економије, да своје дјеловање ускладе са интересом јавности и грађана. Надамо се да је свима познато да интереси једне групе људи и њима блиских компанија никада и нигдје не могу представљати јавни интерес. Јавност још увијек не зна шта се губи, а шта се добија са планираним хидроелектранама. И, да ли једна политичка гарнитура има право да трајно уништи добро које је вјековима чувано.

Извор: Митрополија црногорско-приморска