Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

Саопштење за јавност свештенства и монаштва Митрополије црногорско-приморске - Подгорица, 28. децембра 2013. године

Уочи предстојећих божићних и новогодишњих празника у Саборном Храму Христовог Васкрсења у Подгорици је под омофором Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског Митрополита црногорско-приморског г. др Амфилохија одржано редовно годишње братско сабрање свештенства и монаштва Митрополије црногорско-приморске. Након Свете архијерејске литургије којом је у новом Храму началствовао Митрополит г. Амфилохије, свештенство и монаштво је заједно са својим Архипастиром заблагодарило Богу на свему доброме у протеклој години, а посебно на великом дару и радости освећења Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици које су, у оквиру прославе 1700. годишњице Миланског едикта о слободи хришћанске вјере, извршили православни патријарси и представници помјесних православних цркава из читавог свијета.

У току сабрања су размотрена питања и проблеми остваривања спасоносне мисије Цркве, парохијски и манастирски проблеми, као и друга актуелна друштвена питања. Свештенство и монаштво је са пажњом саслушало пастирско и очинско расуђивање Митрополита г. Амфилохија у том погледу, као и предавање протојереја-ставрофора Момчила Кривокапића, архијерејског протопрезвитера бококоторског, о Светој тајни Крштења. Током расправе, отворена су и многа питања која се тичу црквеног живота, а посебно питања повећања броја утробних чедоморстава (абортуса), као и актуелне злоупотребе медицинских средстава дијагностике ради селекције полова нерођене дјеце. Митрополија црногорско-приморска у дане када се припремамо да дочекамо празник рођења Богомладенца Христа апелује да се преко Министарства здравља и јавног сервиса покрене акција у којој ће се младим људима, а посебно мајкама, указати на медицинске и духовне опасности утробних чедоморстава и других девијантних појава.

Поводом различитих тумачења улоге и положаја Цркве у Црној Гори као секуларној и грађанској држави истичемо да Црква има своје вјековно устројство и канонски поредак. Свака држава је, па и Црна Гора, дужна да поштује сопствене уставне и правне прописе, а посебно начело секуларности и одвојености цркава и вјерских заједница од државе. С друге стране, и цркве и вјерске заједнице су дужне да поштују законске прописе, али итекако имају право, гарантовано и међународним конвенцијама, на своје мјесто и улогу у друштву и држави, а посебно на пољу културе, образовања, етике и добротворних дјелатности. Умјесто амбиције да прекрајају границе Митрополије црногорско-приморске и других Православних епархија Српске Православне Цркве у Црној Гори и мијењају унутрашње црквено устројство, државни органи Црне Горе треба да остваре више пута прокламоване амбиције за изградњу грађанског друштва уз поштовање уставног начела одвојености цркава и вјерских заједница од државе; да поврате нарушену равноправност правног положаја цркава и вјерских заједница; да донесу нови Закон о правном положају цркава и вјерских заједница и Закон о реституцији и обештећењу цркава и вјерских заједница за имовину која је одузета након Другог свјетског рата; да обезбиједе неометано остваривање слободе вјероисповијести на индивидуалном и колективном нивоу; да подстичу вјерску толеранцију међу људима; да испоштују унутрашње устројство и канонски поредак Православне Цркве као што то чине када су и друге цркве и вјерске заједнице у Црној Гори у питању; да уведу вјерску наставу у образовни процес и да афирмишу однос партнерства са свим, а не само са неким црквама и вјерским заједницама у областима од заједничког интереса, а прије свега у култури, образовању и добротворној дјелатности. То је једини пут и начин да се његују здрави односи између Цркве и државе на простору Црне Горе коју поштујемо као своју отаџбину.

Свештенство и монаштво и овом приликом саборно подсјећа свеукупну јавност Црне Горе да чврсто слиједи основну поруку Митрополита г. Амфилохија, који је непосредно пред велики и чудесни догађај освећења Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, позвао браћу, подијељену по разним основама, на помирење и превазилажење међусобних подјела. Ту јеванђељску ријеч понављамо и данас пред Божић како би је као спасоносну чули и они до којих из различитих разлога још није дошла. У наступајућим радосним данима позивамо сами себе и једни друге и сву своју благочестиву паству на мирбожање и сједињење са Богомладенцем Христом и једних са другима у вјери правој, вјери спасоносној, вјери православној.

 МИР БОЖИЈИ! ХРИСТОС СЕ РОДИ!
БЛАГОСЛОВЕНО НОВО ЉЕТО ДОБРОТЕ ГОСПОДЊЕ!

Извор: Митрополија црногорско-приморска