Саопштење за јавност поводом најновијег утамничења Архиепископа охридског Јована

Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. др Јован, свеправославно признати и познати канонски Предстојатељ древне Охридске Архиепископије, после вишегодишњег прогона, малтретирања, хапшења и затварања – искључиво због његове непоколебиве опредељености за јединство Цркве Божје, припадности васељенском Православљу преко Српске Патријаршије и доследне, исповедничке борбе против расколничког менталитета и антицрквеног етнофилетизма, - под лажном оптужбом за наводну утају и проневеру, у резултату политички мотивисаног и исконструисаног квазисудског процеса стаљинистичког типа, организованог на нескривени захтев расколничке организације која себе означава називом “Македонска Православна Црква”, а после најновије судске фарсе у Велесу, осуђен је 11. маја на две и по године робије. Ово је јединствен пример у савременој Европи – а можда и у цивилизованом свету уопште – да државни органи, по наруџбини, најгрубље кршећи и сопствено законодавсто и међународне норме и конвенције, врше овако сурово насиље над Православном Црквом и њеним законитим високим представницима.

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве, под чијом канонском јурисдикцијом се налази аутономна Охридска Архиепископија, са свог редовног мајског заседања протестује и осуђује ово беспримерно насиље и гоњење, спроведено под маском заштите правног поретка. Молитвено и у јеванђелској љубави Сабор је непрестано са својом браћом и сестрама у Охридској Архиепископији, а посебно са њиховим Архипастиром који трпељиво подноси страдање за јединство Православне Цркве Христове. Он страда правде ради, а власти га држе у затвору строгог режима упркос његовом тешком здравственом стању. При томе, Сабор апелује:

  • на све сестринске Православне Цркве широм васељене;
  • на све остале хришћанске Цркве у свету;
  • на Светски Савет Цркава, Конференцију Европских Цркава и друге хришћанске организације;
  • на владу Републике Македоније;
  • на владе и надлежне државне органе правно уређених држава, у првом реду демократских;
  • на међународне институције и
  • на институције и организације заштите људских права и верских слобода

да пруже духовну, моралну, правну и сваку другу могућу подршку заточенику савести, архиепископу Јовану, и да допринесу његовом што скоријем ослобађању из тамнице.

Београд, 16. маја 2012.