Саопштење за јавност Православне Епархије бачке поводом Туријске кобасицијаде

Поводом најаве Одбора за организацију туријске Кобасицијаде да ће се овогодишња Кобасицијада одржати у Турији од 27. до 29. фебруара 2004. године, односно у току прве или Чисте недеље Часног и Великог поста, православна Епархија бачка изражава своје енергично противљење овој манифестацији у најављено време. Ако се одржи у току поста, она ће представљати грубо кршење канонских начела, црквене дисциплине и поретка, а особито саборских и светоотачких одредби које се односе на светињу најважнијег и најстрожег поста у Православној Цркви Христовој, на саблазан и духовну штету њених верника, у Турији и свугде другде.

Овом приликом позивамо све вернике наше Цркве да устану у одбрану светиње поста и да заштите веру и традицију наших часних предака.

Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. Иринеј је овим поводом упутио писмо Одбору Кобасицијаде тражећи да се она одржи пре почетка Часнога поста, опомињући их да ће у супротном сви чланови Управног одбора Кобасицијаде бити привремено одлучени од црквене заједнице, тојест од светог Причешћа, и биће им ускраћена свака молитва Цркве, односно у наредних годину дана свештеник неће улазити у њихов дом и неће им се вршити ниједна свештенорадња, осим свете Тајне Крштења, јер деца нису крива за грех и лудост својих родитеља.

Уколико се Кобасицијада ипак одржи у току прве седмице Часног и Великог поста (!), капија порте храма у Турији биће затворена, а са звоника ће се на сваких петнаест минута оглашавати мртвачко звоно. Једино богослужење за наведена три дана биће света Литургија, у недељу 29. фебруара, и то ради причешћа оних који пост држе и Богу се моле.

Из Канцеларије Епископа бачког Иринеја