Саопштење за јавност са 16. заседања Међународне мешовите комисије за вођење богословског дијалога

16. заседање Међународне мешовите комисије за вођење богословског дијалога између Лутеранске светске федерације и Православне Цркве Родос, Грчка, 28. април – 5. мај 2015.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

16. пленарна Међународна мешовита комисија за вођење богословског дијалога између Лутеранске светске федерације и Православне Цркве одржана је на апостолском острву Родосу, у Грчкој (28. април – 5. мај)  као гости Васељенске Патријаршије, а по благослову Његовог Високопреосвештенства Митрополита Родоса Кирила.

Током заседања Његова Свесветост Патријарх васељенски послао је поруку са благословом и молитвама.

Састанком су председавала двојица сапредставника, с православне стране Митрополит сасимски проф. др Генадије (Васељенска Патријаршија), а са стране Лутеранске светске федерације бискуп професор др Кристоф Клајн (Евангелистичка Црква аугзбуршког вероисповедања у Румунији).

Православни учесници су били из следећих Цркава: Њ. ВПр. Митрополит сасимски професор др Генадије (Васељенска Патријаршија) и други патријаршијски ђакон др Теодор Меимарис (сасекретар, Васељенска Патријаршија), Њ. ВПр. Митрополит кенијски и иринупољски др Макарије (Александријска Патријаршија),  Високопречасни Алексије Чехаде (Антиохијска Патријаршија), Високопречасни протојереј професор др Георгије Дион Драгаш (Јерусалимска Патријаршија), Високопречасни др Валентин Васечко (Московска Патријаршија), др Раде Кисић (Српска Патријаршија),  проф. др Виорел Јонита (Румунска Патријаршија), Високопречасни протојереј професор др Георгиос Звиададзе (Грузинска Патријаршија), Њ. ВПр. Митрополит Тамасоса и Ореинија др Исаија (Кипарска Црква), проф. др Христос Вулгарис (Црква Грчке), Високопреч. Андреј Минко (Црква Пољске), г. Натан Хоуп (Црква Албаније), и саветници: проф. др Константинос Деликостантис (Васељенска Патријаршија), Високопреч. Стефан Хризанту (Кипарска Црква) и преч. др Космин Прикоп (Румунска Патријаршија).

Следећи лутерански учесници представљали су поједине Цркве чланице Лутеранске светске федерације: Бискуп проф. др Кристоф Клајн (Евангелистичка Црква аугзбуршког вероисповедања у Румунији), проф. др. Кенет Г. Аполд (ЕLCA, САД), преп. др Стефание Дитрих (Црква Норвешке), проф. Др Херман Питерс (Евангелистичка Црква аугзбуршког вероисповедања у Румунији), суперинтендант Клаус Шварц (Евангелистичка Лутеранска Црква Виртемберга, Немачка), др Џефри Силкок (Лутеранска Црква Аустралије), др Џенифер Вазмут (Евангелистичка Лутеранска Црква Хановера, Немачка), проф. др Ристо Саринен (Евангелистичка Лутеранска Црква Финске), проф. др Сара Хинлики Вилсон (Институт за екуменске студије, Француска, саветник) и др Каисамари Хинтика (ЛСФ, сасекретар).

Контакти између Васељенског Патријарха Јеремије II (Транос) и лутеранских професора Универзитета у Тибингену, у Немачкој, почели су у Европи у време Реформације у 16. веку. Стога, дијалог има историјску позадину. Садашњи званични разговори између Лутеранске светске федерације и Православне Цркве започели су 1981. године у Еспоу, у Финској, после три године припремних састанака.

Мешовита комисија, на својој 15. пленарној седници у Витенбергу, у Немачкој, у јуну 2011. године започела је ову тему: „Тајна Цркве: Рукоположенo свештенство“

У међувремену, Комисија је одржала три припремна састанка да би проучила и посебно размотрила под 1. „Схватање свештеничке службе у светлу Светога Писма и Ране Цркве“ (Лондон, Енглеска, 5-10. маја 2012); 2. а) „Лутеранско схватање свештеничке службе у време Реформације“, и б) „Апостолско  прејемство и рукоположење са историјског, патристичког и канонског становишта“ (Сибиу, Румунија, 24-28. мај, 2013), и 3. а) „Литургијски текстови о чиновима рукоположења у православној и лутеранској традицији“, и б) „Лутеранско схватање рукоположења жена у свештеничку службу и православно схватање улоге и места жене у Цркви и питање рукоположења жена“ (Талин, Естонија, 8-13. маја 2014. године).

Комисија је проучавала документа и извештаје са Припремних састанака у Лондону, Сибиу и Талину, као и нова документа од обе стране са коментарима о горепоменутим Нацртима изјава. Интензивни разговори пројавили су потребу за даљим истраживањем библијских основа и учења ране Цркве и о апостоличност Цркве, а по питању свештеничке службе код обеју традиција. Овај пленарни састанак формулисао је и нову привремену изјаву која ће бити разрађена на наредним састанцима у блиској будућности.

Пре завршетка свога рада, Комисија, је проширила и продубила дискусију по питању обележавања 500-годишњице Реформације коју је започело богословље Мартина Лутера, а која ће бити свечано прослављена 2017. године. Уз то, одлучено је да се пригодна прослава уприличи током следећег пленарног заседања Заједничке комисије, а чији ће организатор бити Лутеранска светска федерација 2017. године.

Њ.ВПр. Митрополит сасимски Генадије известио је Комисију о интензивним припремама у циљу одржавања Светог и Великог Сабора Православне Цркве, заказаног за следећу 2016. годину у Цариграду на позив Његове Свесветости Патријарха васељенског Вартоломеја уз једнодушну сагласност свих  Поглавара Светих Православних Цркава.

Интензиван рад Комисије започео је молитвом благодарности у свештеном манастиру Пресвете Богородице „Фанеромени“, коју је предводио Његово Високопреосвештенство Митрополит Родоса Кирил, који се на отварању обратио Комисији и нагласио значај наставка овог важног дијалога у истини и љубави. Топле поздраве  учесницима упутили су и г. Фотис Хацидјакос, градоначелник Родоса,  и г. Хараламбос Кокинос, заменик представника државе у овом региону.

Чланови Комисије су на богослужењу изразили саосећање и  солидарност са народом и децом, жртвама недавног  катастрофалног земљотреса у Непалу. Уз то, узнели су молитве за мир и помирење за све пострадале људе на Блиском истоку и у Украјини.

У петак, 1. маја, учесници су посетили Екуменски центар Евангелистичке Цркве (немачког говора) на Родосу, топло су дочекани молитвама локалног пастора др Бернта Буша, и срели  се са члановима локалне заједнице.

У недељу, 3. маја, група је присуствовала Божанској Литургији у Саборној цркви Благовести Пресвете Богородице на Родосу, којом је началствовао Митрополит Тамаса и Ореинија Исаија, где је иначе одржана историјска Свеправославна конференција на Родосу 1961. године. У наставку, учесници су посетили археолоша места и средњовековни дворац у старом граду Линдосу и манастир Филеримос.

Током састанка чланови су још више уживали у срдачном гостопримству помесне православне Цркве и других парохија, и изразили су захвалност на топлом дочеку који су им сви  скупа приредили.

Следећи Припремни састанак Комисије заказан је за  2016. годину а домаћин ће бити Православна Црква. Састанак ће се бавити већ познатим темама обеју страна које нису потпуно разрађене до тога  степена како би ушли у коначну Изјаву о теми о којој се дискутовало: „Рукуположено свештенство у животу Цркве“.

 

Родос, 4. мај 2015. године

 

Превео са енглеског
Синиша Јовановић