Саопштење за јавност са седнице Косовско-Метохијског одбора Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве

Дан после најновијег убиства двоје Срба на Косову, у петак 7/20. фебруара 2004. у Патријаршији Српској у Београду на свом редовном заседању, састао се Косовско-Метохијски Одбор Светог Архијерејског Сабора СПЦ под председавањем Његове Светости Патријарха Српског.

Убиство Златомира Костића и Миљане Марковић, на излазу из Липљана за Старо Грацко, уочи самог састанка Одбора, потврдило је оно што Српска Црква непрекидно понавља и сведочи свима а стварност та њена упозорења, на жалост, непрекидно потврђује: да је упркос свог труда Међународне заједнице, којег не поричемо, и даље распињање и страдање константа живота Срба од доласка НАТО војске и УН власти на Косово и Метохију. У сенци тог страдања налазе се и малобројна достигнућа те власти као и лични напори неких људи из ње, који покушавају да успоставе поредак и правду а којих на Косову и Метохији једноставно нема. Осим синоћњег убиства у Липљану, понижавање монаха у Светим Архангелима у Призрену (које посљедњих седмица врши немачки КФОР), исељавање и последњих Срба из села Мироча због страха и недостатка воље КФОР-а да их заштити; затим спаљивање звоника цркве у Штимљу, па напад на цркву у Горњој Брњици (пред Божић), такође и даље рушење манастира Зочишта - само су врх леденог брега неправде која боде очи свих правдољубивих људи и вапије ка Небу, а од које неправде читаво Косово и Метохија и сви његови житељи не могу имати мирног сна и живота.

Епископ Рашко-призренски Артемије је управо због ове вапијуће неправде, а покушавајући да скрене пажњу на њу, провео са трочланом делегацијом протекле две седмице у САД, о чему је опширно известио овај Одбор. За време ове посете он се срео са великим бројем америчких званичника и одржао више предавања, на којима су се слушаоци могли уверити да начин на који је Клинтонова администрација покушала да реши проблем Косова и Метохије, на жалост, није донео ни мир ни правду у овој српској покрајини. Такође је и Џозеф К. Грабоски испред Института за религију и јавну политику упозорио у Стејт Дипартменту да ова "катастрофа људских права на Косову и њено игнорисање наоружава оне који се противе људским вредностима и слободама да устану против САД."

Ако је из САД овако видљиво да збивања на Косову и Метохији имају лоше и далекосежне последице, тим пре би представници Међународне заједнице на Косову и Метохији као и српски државници и политичари требало да су тога свесни и да предузму одговарајуће напоре. Стога позивамо и једне и друге да уложе сав свој труд и своје снаге да заштите народ, ухвате и казне злочинце, те да врате расељене Србе из избеглиштва на њихову родну груду. Тек тада се може говорити о бољој будућности и Косова и Метохије и целог региона, чему се сви надамо.

Нашем верном народу на Косову и Метохији Српска Црква поручује да је неодступно са њим и свесна његових невоља и потреба и да се стално моли Богу Правде и вапије за његову помоћ. Знамо и да народ на Косову и Метохији опстаје у немаштини и зато позивамо све који могу, да ту немаштину ублаже и братски помогну.

Нашем народу желимо и благословени Часни Пост и поуздање у Васкрслог Христа, то јест веру и наду какве су имали наши преци опстајући на Косову и Метохији кроз векове.