Саопштење за штампу Епархије рашко-призренске о покушају одузимања црквеног земљишта и евентуалног рушења саборног храма Христа Спаса у Приштини

Eпархија рашко-призренска изражава свој најоштрији протест и згражавање поводом нечувене одлуке Скупштине општине Приштина од 30. децембра 2003. да по захтеву Универзитета у Приштини (од 12.08.2003 године) и косовског Министарства за образовање (од 09.09.2003. године) одузме Српској Православној Цркви право коришћења грађевинског земљишта у самом цетнру Приштине, на коме се налази још недовршени храм Христа Спаса, и поменута парцела преда општини која би је истовремено уступила на коришћење   Универзитету у Приштини "за намену комплекса Универзитетског центра".

Епархија је сасвим случајно, пре неколико дана сазнала за горепоменуте захтеве Универзитета и Министарства образовања и дошла до нацрта јучер усвојене одлуке Скупштине Општине Приштина, којом се без икакве консултације са СПЦ и УНМИК-ом као неважећом  прогласава одлука о издавању грађевинске дозволе Епархији рашко-призренској за изградњу саборног храма Христа Спаса на земљишту које је Црква претходно сасвим легално добила 1991. године од тадашњих општинских власти, по свим важећим законима Републике Србије.

Овај најновији "божићни поклон" привремених косовских институција којим се грубо крше основна верска и имовинска права СПЦ изазвао је веома оштру реакцију Епископа рашко-призренског Г. Артемија који је пре јучерашње седнице општинске скупштине упутио протестна писма председнику СО Приштина г. Исмету Бећирију и шефу УНМИК-а г. Харију Холкерију. Владика Артемије је од УНМИК-а затражио хитну реакцију на поменуту иницијативу СО Приштина и заустављање институционалног терора који се без икаквог стида и обзира спроводи на штету СПЦ и српског народа на Косову и Метохији.

Према данашњим информацијама приштинских медија заменик шефа УНМИК-а за цивилну администрацију Фанческо Бастаљи, овластио је цивилног администратора општине Приштина још јучер поподне да одмах поништи као неважећу одлуку Скупштине општине о одузимању црквеног земљишта, што је одмах и учињено. Одлуци СО Приштина, коју су подржали сви албански одборници супротставила су се једино два српска члана Скупштине. Један од њих, гђа. Ана Костић, изјавила је да "општина нема право да одузме земљиште и преда га Универзитету јер се тамо већ налази Православна Црква".

Епархија рашко-призренска свесрдно поздравља брзу реакцију органа УНМИК-а којом је спрецена још једна злоупотреба закона и грубо кршење недавно прокламованих "Стандарда за Косово". "Ако се поново покуша са узурпацијом наше црквене имовине и нападима на Цркву одговорићемо свим расположивим правним средствима како бисмо очували своје светиње", изјавио је за Епископ рашко-призренски Г. Артемије. "Трагично је, додао је владика, да у Европи 21. века Универзитети постају оруђе за борбу против хришћанских вредности на којима почива европска цивилизација и култура. Док се уз најстарије европске универзитете уздижу велелепне хришћанске цркве, Приштински универзитет наставља са бесомучном кампањом чији је циљ рушење храма Христа Спаса или његова узурпација за потребе Универзитета", каже владика Артемије.

"Након недавно донешене и од УНМИК-а поништене одлуке у Скупштини Косова и Метохије којим се укидају закони Републике Србије и насилног спречавања повратка српских прогнаника у Клину, овај најновији атак на имовину Српске Православне Цркве још је један у низу показатеља да се привремене институције на Косову и Метохији, са својим агресивним и самовољним понашањем, нису зреле за пренос овлашћења која се већ увелико злоупотребљава на штету српског становништва у Покрајини. Ово је још један сигнал упозорења шефу УНМИК-а да се слободно и демократско друштво не може и не сме селективно градити само за потребе једне етничке и верске заједнице, а на штету других, неалбанских грађана Покрајине", закључио је Епископ Артемије.

Извор: Епархија рашко-призренска