Саопштења

Поводом претензије привремених институција Косова и Метохије да самопроглашена „држава Косово” постане чланица УНЕСКА

ПИСМО СВЕТОГ СИНОДА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ГОСПОЂИ ИРИНИ БОКОВОЈ, генералном директору УНЕСКА

СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД
СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Број 1047
14. септембар 2015. године
у Београду

Генералном Директору УНЕСКО,
Госпођи Ирини Боковој
Париз

Поштована Госпођо,

Поводом захтева владе  самопроглашене државе Косова за чланство у УНЕСКУ, изражавамо дубоку забринутост Српске Православне Цркве. Евентуално усвајање тога захтева имало би, уверени смо, далекосежне последице како за сâмо хришћанско културно наслеђе тако и за перспективу заједничког живота Срба, Албанаца и других на Косову и Метохији у будућности.

Поводом исламског празника Курбан-Бајрама

Честитка муслиманским верницима поводом Курбан-Бајрама

Свим верницима исламске вероисповести упућујемо срдачне честитке поводом почетка прославе Курбан-Бајрама. Нашим комишијама и суграђанима, а нарочито онима који су ратом протерани са својих огњишта и силом прилика привремено бораве у Србији, изражавамо искрене жеље да у данима када се на молитвени начин приближавају Свевишњем пронађу мир и разумевање, љубав и радост, као и напредак у сваком добром делу.

Информативна служба Српске Православне Цркве

Саопштење за јавност

Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, 23. септембар 2015. године

Министарство за људска и мањинска права у саопштењу од 20. септембра тврди да се Нацртом закона ”поштује уставно начело о одвојености државе и вјерских заједница, унутрашња аутономија, правни субјективитет и, нарочито, имовина вјерских заједница”. Министарство ниједним аргументом није поткријепило изречену тврдњу, јер му то не дозвољава садржај Нацрта закона. Умјесто тога, данима слушамо понављање исте приче која нема упориште у Нацрту закона, којим је унијето узнемирење међу грађане Црне Горе.

Да ли парада истополно опредељених заиста има смисла?

Ове године је притисак у медијима да се одржи парада истополно опредељених у Београду нешто мање осетан, али је то зацело последица све већег ангажовања око праћења колонâ ратних избеглица који се крећу кроз Србију.

Међутим, притисак да се остваре права истополно опредељених људи парадирањем у центру Београда, ипак указује на то да се поједина људска права фаворизују у односу на друга, можда и основнија људска права, као нпр. права бројног становништва Србије који животаре на ивици егзистенције, или пак стотина хиљада избеглица које Србија свесрдно прихвати, а на граници са Унијом наилазе ни мање ни више на бодљикаву жицу. Ипак, оно што посебно забрињава, јесте наметање два недобронамерна стереотипа: 1) да је Црква основна „кочница“ за остваривање људских права истополно опредељених људи, 2) а држава немоћна да нешто више учини по том питању.

Епископ Јоаникије: О Нацрту и јавним расправама

Јавности понуђени Нацрт закона о слободи вјероисповијести* угрожава уставно начело о одвојености цркве и државе, обезбјеђује позицију држави, која је уставом дефинисана као грађанска, да се мијеша у унутрашње послове и организацију Цркве, што карактерише поједине монархије и државне цркве, а не грађанске државе и цркве које су одвојене од државе.

Очигледна је намјера законописца да Цркву потчини држави, да на такав начин строго ограничи вјерске слободе уз могућност разних злоупотреба све до укидања вјерских слобода уколико то буде интерес власти.

Саопштење Епархије канадске

Осврт на саопштење и упозорење “легитимног Савета” Епархије канадске, у “сталном заседању”

Нисмо сматрали за потребно да се јављамо и демантујемо разна писања и саопштења која нам стижу од такозваног „Савета Епархије канадске“. Mеђутим, збод црквене јавности, која је изложена злонамерној пропаганди бившег Епископа и његовог „Савета“ који је око себе окупио, имамо моралну обавезу да наше вернике упознамо са истином.