Саопштења

Епископ бихаћко-петровачки Атанасије: Определење за живот

Драга браћо и сестре подручне Епархије бихаћко-петровачке, у српском народу и Српској Цркви, и ова календарска година је започела низом празничних радости, у светлости Празника Рођења Сина Божјег и Светог Богојављења.

Кроз ове догађаје, Црква, мајка наша, настоји сваке године да нас више и више учврсти у најузвишенијим и најважнијим истинама живота: у истини да се Бог сродио са људима, побуђен љубављу према њима, тако што се обукао у људску природу и родио се као човек, да би са људима поживео, отворио им небеса и узвео их у њих, у лепоте Царства Небескога.

Саопштење за јавност Епархије рашко-призренске

За овогодишње православне божићне празнике на цркви Св. Флора и Лавра у Липљану исписана је парола УЧК.

Нажалост, писањем политичких парола, посебно оних који су исписивани на бројним оскрнављеним и уништеним српским светињама од 1999. до данас, показује се као више пута до сада да на Косову и Метохији још нема поштовања верских слобода Српске Православне Цркве. Будући да они који су сличним провокацијама вређали наше светиње ни раније нису приведени лицу правде, наша очекивања да ће то Косовска полиција и ЕУЛЕКС сада учинити нису велика. Ипак, остајемо у нади да ће сви разумни људи на Косову и Метохији без обзира на своја политичка опредељење, верску и националну припадност увидети да провокацијама и порукама мржње против других ништа добро не могу да постигну и да овакве провокације против хришћанских светиња само још више угрожавају углед Косова у Европи и свету.

Помозимо малој Марији из Ораховца

Мала Марија Ђорић из Ораховца, рођена 19. новембра 2005. године, од рођења је имала проблема са координацијом покрета. Никада није успела да стане на сопствене ноге.

Родитељи, Добривој и Мирела, су је водили код многих лекара у држави Србији, али нико од њих није могао да успостави тачну дијагнозу. Сада се појавила нова нада за породицу Ђорић, могућност да се у Итаилији најновијим методама успоствати тачна дијагноза. Ово је кључно у намери да се Марији помогне лечењем. Преглед и боравак за Марију и једног родитеља, са трошковима пута би коштао око 4000 евра. За Маријине родитеље, који су своју скромну уштеђевину већ потрошили на неуспешне покушаје дијагнозе, ово је огроман новац. Специјалистичка клиника у Италији гарантује дијагнозу до које се долази израдом генетске мапе. Помозимо малој Марији!

Динарски жиро рачун код Комерцијалне банке: 205-9011005649646-10
Девизни жиро рачун број  RS35 205-9031021125569-27

Епархија рашко-призренска

Божићна посланица Српске Православне Цркве

Српска Православна Црква својој духовној деци о Божићу 2014. године

ИРИНЕЈ

по милости Божјој

Православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим Архијерејима Српске Православне Цркве – свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше Свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога, уз радосни Божићни поздрав:

МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!


Заиста, велика је тајна побожности:
Бог се јави у телу, оправда се у Духу,
показа се анђелима, проповеди се незнабошцима,
верова се у свету, вазнесе се у слави
(1. Тим 3,16)

Прослављамо, браћо и сестре, и ове године Господње дан Христовог Рождества, дан у који је Бог сишао на земљу, у који се Јединородни Син Божји оваплотио од Духа Светога и Марије Дјеве да би нас људе, смртне и пролазне, обдарио животом вечним.

Божић је дан у који је Бог постао човек, да би људи постали богови по благодати; Божић је дан откривања вечне истине о Богу, човеку и свету; Божић је дан у који се сјединило Небо и Земља, у који је засијала свету вечна светлост богопознања; Божић је дан у који су се људи измирили са Богом и познали да су синови Божји – да су сви људи браћа и вечна сабраћа, призвана на узајамну љубав, мирење и праштање.

Саопштење за јавност поводом бласфемичних карикатура у српским медијима

Ових дана, када треба да у миру и радости прослављамо празнике Рождества Христовог, све је дубоко ожалостила и запањила вест да су терористи у Паризу, на радном месту, убили дванаест људи. Читав цивилизовани свет осуђује ово гнусно недело. Заједно са васцелим православним српским народом изражавамо саучешће њиховим породицама и упућујемо молитве Господу за покој душа пострадалих.

У исто време, запажамо да су неки наши електронски и штампани медији пренели карикатуралне приказе исламског пророка Мухамеда, не водећи рачуна о томе да на тај начин најгрубље вређају верска осећања и убеђења наших суграђана исламске вере и да – нехотице или из елементарног незнања, што их не ослобађа одговорности – подстичу нетрпељивост, па и отворено непријатељство према припадницима муслиманске вере, односно Исламске заједнице.

Саопштење за медије – Божићна посланица

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј прочитаће Божићну посланицу Српске Православне Цркве у понедељак, 5. јануара 2015. године, у 11 часова у Патријаршији српској у Београду.

Позивамо представнике медија да присуствују овом догађају. Акредитације слати на info@spc.rs најкасније до понедељка, 5. јануара 2015. године, у 8 часова.

Информативна служба Српске Православне Цркве