Саопштења са конференција

Међународна конференција о верским мањинама у Загребу

Међународна конференција о верским мањинама у Загребу
Међународна конференција о верским мањинама у Загребу
Међународна конференција о верским мањинама у Загребу
Међународна конференција о верским мањинама у Загребу

Верске мањине као део културно разноврсних друштава

У суботу, 22. октобра 2016. године, у Загребу је успешно окончана Међународна конференција о верским мањинама у организацији Конференције европских цркава (CEC), Радне групе Eвропског парламента за антирасизам и различитости, Верске комисије за мигранте у Европи и Митрополије загребачко-љубљанске. Oвај, по стручности и угледу учесника, најеминентинији скуп који је на тему верских права организован у Српској Православној Цркви, окупио је експерте из Хрватске, Србије, Македоније, Шведске, Финске, Шпаније, Аустрије, Италије... Као резултат дводневног заседања и дијалога у Православној гимназији Катарина Кантакузина Бранковић учесници су усвојили заједничко саопштење које доносимо у целини:

Међухришћански дијалог у Љубљани

Међухришћански дијалог у Љубљани
Међухришћански дијалог у Љубљани
Међухришћански дијалог у Љубљани
Међухришћански дијалог у Љубљани

У Љубљани је 29. јула 2016. године у просторијама Љубљанске надбискупије одржан међухришћански дијалог представника Руске Православне Цркве, Српске Православне Цркве и Католичке Цркве у Словенији са којег доносимо саопштење за јавност у цијелости:

Саопштење за јавност: „Да Европа сачува своју душу“

Међухришћански дијалог између представника Руске православне цркве, Српске православне цркве и Католичке цркве у Словенији

Јулска комеморативна свечаност код руске капелице под Вршичем, сваке године пружа могућност да се молитвени помен на пострадале руске заробљенике повеже са међухришћанским сусретом представника Православне и Римокатоличке Цркве. Мјесто страдања и смрти међу словеначким планинама током Првог свјетског рата, посљедњих година обратило се у мјесто молитве и братских сусрета међу народима и међу хришћанским Црквама. Ратови су сијали непријатељство и подјеле, а Божија благодат је учинила да су из трагичних догађаја израсле нове везе и пријатељство између два народа, које сваке године јачају приликом руско-словеначких сусрета.

Трећи билатерални међуверски дијалог Србије и Индонезије

Трећи билатерални међуверски дијалог Републике Србије и Републике Индонезије, дијалог правих пријатеља, одржан је од 8. до 13. новембра 2015.

Сусрет је, уводним састанком, почео у недељу 8. новембра 2015. када је министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио шефа делегације Републике Индонезије др Абдурахмана Фахира, а затим и у Амбасади Индонезије у Београду вечером коју је амбасадор Хари Ричард Џејмс Канду приредио у част Трећег билатералног међуверског дијалога.

Саопштење Пете свеправославне предсаборске конференције у Шамбезију код Женеве

Пета свеправославна предсаборска конференција, коју је сазвао Његова Светост Васељенски Патријарх г.г. Вартоломеј уз сагласност свих Блажењејших Предстојатеља помесних Православних Цркава, изражену током њиховог Свештеног Сабрања у Фанару од 6. до 9. марта 2014. године, одржана је у Православном центру Васељенске Патријаршије у Шамбезију код Женеве од 10. до 17. октобра 2015. године.

Рад Конференције је отпочео саборном међуправославном архијерејском Литургијом у светом ставропигијалном храму Апостола Павла у недељу богоносних Отаца Седмог васељенског сабора у Никеји, а одвијао се под председништвом Високопреосвећеног Митрополита пергамског г. Јована, кога је, услед његове спречености, у току последња два дана на дужности председавајућег заменио други члан делегације Васељенске Патријаршије, Високопреосвећени Митрополит француски г. Емануил, уз сарадњу секретара за припрему Светог и Великог Сабора Православне Цркве, Високопреосвећеног Митрополита швајцарског г. Јеремије. У раду Конференције учествовале су делегације свих аутокефалних Православних Цркава.

Подршка суживоту хришћана и муслимана

Делегација Српске Православне Цркве на скупу посвећеном подршци суживота између хришћана и муслимана на Блиском Истоку. Верски поглавари и високи представници хришћанских и муслиманских заједница са Блиског Истока окупљени у Атини.

Успешно је завршен међурелигијски састанак на тему "Подршка грађанских права и мирољубивог суживота између хришћана и муслимана на Блиском Истоку", који је био организован од стране Међународног центра за међурелигијски и интеркултурни дијалог Краљ Абдулах бин Абдулазиз (даље: KAICIID) у сарадњи са Васељенском Патријаршијом, а под покровитељством Министарства спољних послова Републике Грчке. Поменути састанак је био одржан у оквиру пројекта "Дијалог између хришћана и муслимана", који је покренула Васељенска Патријаршија, а у сарадњи са релевантним Исламским организацијама, који употпуњује KAICIID-ову Бечку Декларацију на тему "Уједињени против насиља у име религије". На овом састанаку, који је био одржан у Атини 2. и 3. септембра 2015. године, Одлуком Светог Архијерејског Синода су учествовали Његово Преосвештенство Епископ славонски, г. Јован у пратњи службеника Светог Архијерејског Синода г. Александра Прашчевића.

Митрополит Амфилохије на конференцији у Тирани

Митрополит Амфилохије на конференцији у Тирани
Митрополит Амфилохије на конференцији у Тирани
Митрополит Амфилохије на конференцији у Тирани
Митрополит Амфилохије на конференцији у Тирани

Митрополит Амфилохије говорио у Тирани на Међународној конференцији „Мир је увијек могућ“

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије говорио је 7. септембра 2015. године на Међународној конференцији „Мир је увијек могућ“, коју у Тирани од 6. до 8. септембра 2015. године организовала Заједница Светог Еђидија из Рима у сарадњи са Православном Црквом Албаније и Бискупском конференцијом Албаније. Митрополит Амфилохије је учествовао на панелу „Молитва као коријен мира“.

Српска теологија данас 2015.

Српска теологија данас 2015.
Српска теологија данас 2015.
Српска теологија данас 2015.
Српска теологија данас 2015.

Дана 29. маја 2015. године на Православном богословском факултету Универзитета у Београду протојереј-ставрофор др Предраг Пузовић, декан факултета, свечано отворио седми годишњи научни скуп Српска теологија данас 2015.

У великом амфитеатру Богословског факултета декан је у поздравној беседи, пред учесницима овогодишњег скупа, професорима и студентима, истакао да је већ устаљена пракса да се на крају летњег семестра на овом факултету одржава научни скуп, који је од великог значаја за све професоре и студенте који – на овај начин – могу да представе своја истраживања на пољу богословља.