Саопштење Црквеног суда Епархије рашко-призренске

Саопштење Црквеног суда Епархије рашко-призренске поводом позива монаштву одбеглом из Епархије рашко-призренске од стране Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа рашко-призренског г. Артемија

Oбавештавамо црквену јавност да је - сагласно одлуци Светог Архијерејског Синода број 864 од 9. јула 2010. године, којом је умировљени Епископ рашко-призренски г. Артемије умољен да „званично и јавно позове одбегле свештеномонахе, монахе и монахиње из манастирâ Епархије рашко-призренске да се сместа врате у манастире свог покајања и монашког пострига" - Његово Преосвештенство г. Артемије, заједно са Његовим Преосвештенством Епископом сремским г. Василијем, дописом од 16. јула 2010. године, упознао именовано одбегло монаштво са тим и позвао га „да љубави ради, мира и јединства СПЦ ради, прихвате синодску одлуку и по њој поступе, полажући сву наду на Подвигоначалника Господа Исуса Христа, живећи у Цркви Светој Православној, следујући духу и примерима светих Отаца и светих подвижника".

Овим поводом Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, местобљуститељ рашко-призренски и председник Епархијског црквеног суда, изражава своју благодарност Његовом Преосвештенству г. Артемију, у нади да ће одбегли свештеномонаси, јерођакони, монаси и монахиње смирено и са страхом Божјим прихватити овај његов очински позив и у најскорије могуће време вратити се својим обитељима и својим свештеномонашким и монашким послушањима и обавезама на распетом Косову.

Истовремено, Његово Високопреосвештенство г. Амфилохије обавештава именоване, пошто се нису вратили у року од месец дана од напуштања своје дужности и својих обитељи, да су свештеномонаси и јерођакони предати Црквеном суду Епархије рашко-призренске на црквено-судски поступак, почевши са 14. јулом 2010. године, што значи да им се тиме продужује забрана свештенодејства до окончања поступка. Уколико се одазову позиву епископа Артемија на повратак, црквено-судски поступак ће бити обустављен. Што се тиче одбеглих монаха и монахиња, њима се продужује забрана светог Причешћа, такође до повратка у обитељи свога пострига и послушања.

Из Црквеног суда
Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске