Саопштење Епископа аустралијско-новозеландског Г. Иринеја поводом стравичних пожара у Викторији

Љубљена у Христу децо наша духовна,

Обраћамо вам се у овом тешком часу за сав народ Аустралије када свака душа „тугује и пати" због велике и страшне невоље која је задесила наш континент. Пожари и поплаве, ове страшне стихије, однеле су преко двеста невиних живота. Многи су повређени, а безброј уцвељених и напаћених људи је остало без крова над главом. Људи који су читав свој живот радили не би ли основне ствари пружили својој деци и обезбедили миран крај живота свога, сада су изгубили апсолутно све.

Када се овакве стихије јаве, оне не гледају ни на веру, ни на боју коже, ни на расу или на нацију. Страдали су сви: и припадници наше крви и рода и сви који су се нашли у ужасу подивљале природе која, ево сада и сама „тугује и пати док се не јаве синови човечији" (ср. Рим. 8).

Стога, љубљени у Христу, обраћајући се сваком припаднику нашег народа без изузетка, као и сваком човеку добре воље, упућујемо позив јеванђелски и позив хришћански: да се јавите као истински синови човечији, да покажете милосрђе и љубав, да помогне свако према својим могућностима, да, према речима најсветијег Патријарха нашег Павла „увек и свагда будемо људи, а никада нељуди".

Заиста, суштина целокупног Јеванђеља Христовог може се свести на само неколико стихова које Христос упућује својим ученицима, говорећи им како ће се спасити: „Огладнех и дадосте ми да једем; ожеднех и напојисте ме; странац бејах, и примисте ме; наг бејах и одјенусте ме; болестан бејах, и посетисте ме....Заиста вам кажем: кад учинисте једном од ове моје најмање браће, мени учинисте" (Мт. 25, 35-36, 40).

Надајући се да ћете чути глас Христов и свете Цркве те се одазвати вапајима немоћних молимо се, и вас позивамо да се молите Свевишњем Богу те

О Д Р Е Ђ У Ј Е М О

недељу, 15. фебруара о.г. - на Велики празник Сретења Господњег - као свеукупни дан помоћи свим напаћеним људима Аустралије, да се тог дана испуни наша братска љубав божанственом љубављу - милосрђем - литургијским молитвама и прикупљањем ванредног таса у свакој парохијској цркви. Такође, сви одбори Црквено-школских општина умољавају се да издвоје финансијски допринос у виду прилога, или да се приреде одговарајуће манифестације за прикупљање истих средстава. А да не бисмо одвојили своја добра дела од молитве, свештеницима се налаже да на Великом входу помену све жртве пожара и поплава, њихове породице, и све оне који тугују и пате".

Свако, дакле, ко жели и „ко има уши да чује" како би помогао, може се обратити својој локалној парохијској заједници и донирати свој прилог на име помоћи унесрећенима у пожару. Локалне парохије и црквеношколске општине у Викторији, Новом Јужном Велсу и Квинсланду имају слободу да, у колико желе као забринути суседи и одговорни грађани, прилоге лично доставе локалним властима или харитативним организацијама, с тим да се обавести Епархијска канцеларија, а остале заједнице Епархијској канцеларији.

Желимо вам свако добро од Господа који је једина утеха напаћеним, унесрећеним и болесним и да се сви покажемо као достојни наследници Христови и наших славних предака.

10. фебруар 2009. године
Синдеј

С архипастирским благословом и очинском љубављу,

+ИРИНЕЈ

Епископ аустралијско-новозеландски
Администратор Епархије за Аустралију и Нови Зеланд
Митрополије новограчаничке

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска