Саопштење министарства за Косово и Метохију и министарства вера РС

Састанак представника СПЦ и представника владе Србије о горућим проблемима на Косову и Метохији

У име владе Србије састанку су присуствовали министар за Косово и Метохију Горан Богдановић, министар вера проф. др Богољуб Шијаковић и министар културе Небојша Брадић. СПЦ представљали су Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, заменик Патријарха и председник Одбора Светог архијерејског синода СПЦ за Косово и Метохију, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Артемије и Његово Преосвештенство викарни Епископ липљански Теодосије, представник СПЦ у процесу обнове цркава и манастира које се изводи у организацији Савета Европе.

Констатовано је да су проблеми који захтевају хитно решавање положај СПЦ, опстанак и повратак српског становништва, као и заштита културне и верске баштине на Косову и Метохији.

Договорено је да свако од ова три министарства преузме свој део надлежности. Повратком српског народа бавиће се министарство за КиМ, обновом верске и културне баштине министарство културе, а животом Цркве, тачније радом Епархије рашко-призренске и Пећке Патријаршије Министарство вера.

Као што је питање Косова и Метохије питање целе српске државе и целог српског народа, тако је оно и у црквеном погледу питање целе Српске православне цркве. Стога, у решавању проблема са којима се суочава СПЦ на овом простору треба радити саборно и у пуној координацији са Архиепископијом пећком, као врховним седиштем Српске православне цркве, Епископом рашко-призренским и Одбором за Косово и Метохију Светог синода СПЦ, као званичним Саборским телом.

Договорено је да ће на следећем састанку бити формулисани циљеви будућег рада, тако да ће свако од ова три министарства припремити предлоге решења конкретних проблема из свог делокруга.

Извор: Министарство за Косово и Метохију РС