Саопштење Охридске Архиепископије о повратку Архиепископа Јована у Р. Македонију

Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски Г. Јован, пошто му је укинута мера притвора, после скоро двогодишњег одсуства, 25. јануара, у касним вечерњим часовима вратио се у своју домовину. Архиепископ Јован је затражио укидање притвора за време трајања судског процеса против њега, али пошто то није дозвољено, Блажењејши је био принуђен да скоро две године обитава ван граница Р. Македоније.

Пошто је притвор укинут, Архиепископ охридски и Митрополит скопски Г. Јован се вратио верницима Охридске Архиепископије, који су се неизмерно обрадовали сусрету са својим Архипастиром.

У међувремену, многобројнеи релевантни фактори, као што су представници Амбасада Сједињених Америчких Држава у Р. Македонији, Амбасада Европске Уније у Р. Македонији, Freedom House, јасно су предочили да у Р. Македонији недостаје примена закона који гарантују подједнаке верске слободе свим грађанима, наглашавајући пример судског прогона према Архепископу Јовану.

Иначе, иако је Основни суд у Велесу, доносећи неколико одлука, утврдио да нема доказа за наставак судског процеса против Архиепископа Јована и донео две ослобађајуће пресуде за Архиепископа Јована, Апелациони суд је непрестано враћао предмет на поновни претрес, све до доношења коначне пресуде која би задовољила расколнике из МПЦ.

Предмет се сада налази у периоду жалбеног поступка тако да је, до доношења одлуке од стране Апелационог суда, Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г.г. Јован слободан грађанин.

Извор: Православна Охридска Архиепископија