Саопштење поводом наставка тортуре над манастиром Пресвете Тројице у Сасама

Епархија зворничко-тузланска са жаљењем саопштава да се наставља тортура над светињом Српске Православне Цркве Епархије зворничко-тузланске, Српским православним манастиром Пресвете Тројице у Сасама-Општина Сребреница.

Наиме, сребреничка Комунална полиција наложила је Управи манастира Пресвете Тројице у Сасама да прибави документацију за постављање "туристичког натписа" за овај манастир.

Питање је опште културе и поштовања према једном народу да се познају општи подаци и називи о овом духовном бисеру српске духовности, културе и традиције из 13. вијека, тако да слободно можемо рећи да вређа констатација да је ово само туристичко мјесто а не светионик српске православне цркве и српског народа на просторима Босне и Херцеговине.

Подсјећамо да је први пут путоказ уклоњен 13. децембра прошле године када је оборен у насељу Бјеловац, дан прије обиљежавања годишњице страдања Срба у том братуначком селу.

Два мјесеца касније исто се догодило путоказу који је био постављен на улазу у манастирски комплекс.

Управа манастира је раније тражила сагласност од Министарства саобраћаја и веза Републике Српске да поставе путоказ за овај манастир и Министарство је обавијестило да је захтјев за постављање путоказа прослијеђен "Путеви РС", предузећу које је за то надлежно и које је и поставило путоказе.

Разочарање је још веће јер се у записнику Комуналне полиције тврди да је на мјесту, гдје је недавно постављен путоказ са натписом `Српски православни манастир Пресвете Тројице у Сасама`, био знак "Сребреница".

Још једна неистина јер тај знак и сада стоји уз пут Братунац - Сребреница, гдје је и био на удаљености од десетак метара од путоказа за манастир тако да је то избјегавање да се у записнику испред манастир наведе "Српски православни".

У данима жалости због губитка духовног оца Српске Православне Цркве, Патријарха српског Господина Павла, надамо се да ће заједнички живот свих грађана Босне и Херцеговине бити заснован на чистоти и искрености а не на лицемјерности, омаловажавању и провокацијама према српским светињама.

Извор: Епархија зворничко-тузланска