Саопштење СПЦО Сплит поводом чланка објављеног у Вечерњим новостима

У вези недавног чланка који је објављен у Вечерњим новостима о животу и раду СПЦО Сплит, ова општина жели да ради истине демантује лажи и клевете које су поједини непријатељи Цркве у име српске заједнице изнијели.

Као прво: „дежурни тумач" ситуације у Сплиту Момчило Русић непрестано у име „вјерника" жели да спасава ову црквену општину, а његова једина веза са вјером је шпијунирање свештенства и вјерника и ометање рада ове Црквене општине. Већ неколико пута овај човјек напада у јавности свештенство, како ове, тако и других парохија па и самог Епископа, те ова Црквена општина након много опомена бива принуђена да дотичног господина тужи за клевету. Последњи пут је Русић новинарки Вечерњих новости Биљани Стјељи изнио низ гадости о свештенству и вјерницима у Сплиту. Уколико је ова новинарка добронамјерна, требала би да дође недјељом у храм, па да види да је храм пун вјерника и да ситуација коју је она представила на основу приче Русића није истинита. Њен текст иде на руку непријатељима наше Цркве и нашег народа, а Вечерње новости сносе одговорност за објављивање тих лажи. Не сумњамо да су новинарку Биљану послали на терен са најбољим намјерама, али таква помоћ Вечерњих новости намученој Епархији далматинској није потребна. Вечерње новости имају право да објављују разне текстове, али би била морална обавеза да те вијести најприје провјере, па тек онда објаве.

Интересантно је да је од 5000 вјерника које помиње новинарка, баш Момчило Русић особа за разговор, а врло добро се зна да је он до сада неколико пута јавно опомињан за свој безобразан однос према Цркви. Презиме госпође или госпођице Биљане говори да је поријеклом из Далмације, што значи да се она као новинар и као човјек са ових простора треба запитати да ли је она овим текстом свјесно угрозила живот и рад Цркве на овим просторима. Уколико није са ових простора дужна је да се претходно упозна са темом коју обрађује, па тек онда да приступи послу професионално, без икаквих навијања и емоција са циљем да покаже праву истину, а не да износи лажи и глупости.

Упркос оваквим злим и изгледа диригираним текстовима Српска православна Епархија далматинска ће наставити да „упропаштава српски народ" служећи Литургију, обилазећи своје вјернике, подижући и обнављајући храмове и проповиједајући Јеванђеље за које нажалост новинарка Стјеља и декларисани атеиста Русић још нису чули.

Извор: Епархија далматинска