Саопштење за јавност - 23. децембар 2009.

У четвртак, 24. децембра 2009. године, у Спомен-храму Светог Саве на Врачару, са почетком у 9,00 часова, биће служена заупокојна саборна света Литургија и четрдесетодневни парастос блаженопочившем патријарху српском Павлу. Парастос ће бити служен на крају свете Литургије, око 11 часова. После тога, у манастиру Раковици, на Патријарховом гробу, биће служен мали помен.

Тим поводом - а ради молитвеног сећања на патријарха Павла, као и на дане од 15. до 19. новембра ове године, када су стотине хиљада људи узели молитвено учешће у величанственом испраћају свог Првојерарха - Информативно-издавачка установа Српске Православне Цркве, у сарадњи са Министарством вера, објавила је фотом-албум под насловом Из смрти у живот.

Као мало уздарје Цркве свом верном народу и свима који су у личности патријарха Павла препознали лучоношу Васкрсења Христовог или су, као људи од вере, односно људи добре воље, спремни да прихвате његову кратку, али мудру поруку Будимо људи! - Информативно-издавачка установа Српске Православне Цркве ће на дан парастоса присутнима у храму Светог Саве поклонити по један примерак овог фото-албума.

Наредних дана, преко надлежних институција, ова књига молитвеног сећања биће достављена свим Православним и другим Црквама и верским заједницама, већим библиотекама у Србији и Републици Српској, страним државницима и дипломатима, као и Србима у расејању, а потом ће њено електронско издање бити постављено и на интернетску презентацију Српске Православне Цркве (www.spc.rs).

Користимо прилику да позовемо вернике да у четвртак у Спомен-храму Светог Саве узму молитвеног учешћа у саборној светој Литургији и четрдесетодневном парастосу блажене успомене Патријарху српском Павлу.

Епископ бачки Иринеј