Саопштење за јавност Епархије аустралијско-новозеландске

Још једном вас, љубљена децо Светосавска, обавештавамо и подсећамо да је потребно строго водити рачуна о црквеном реду и поретку наше свете Цркве и то свако према својој одговорности и могућности, а нарочито свештенство. С тим у складу забрањено је неканонским, рашчињним, одлученим од Цркве, расколничким свештенослужитељима допуштати да улазе у наше свете Цркве и богослужбене просторе те да врше било шта.

Једна таква личност, која се лажно представља као „игуман" Јован Смелић (John Smelic), а који се спомиње и под именом Џон Шмиц (John Schmidts), својим деловањем покушава да обесвети цркву Светог Стефана Дечанског у Карум Даунсу (Carrum Downs). Наиме, овај човек је под расколничком и шизматичком јуриусдикцијом суспендованог епископа Агатангела који је некада припадао Руској заграничној цркви, а пошто је избачен из архијерејског сабора оформио је своју неканонску заједницу.

Јовану Смелићу, дакле, одузет је свештенички чин и свака његова служба, служење и молитвословље је безблагодатно и нема никаво дејство те се:

И З Р И Ч И Т О З А Б Р А Њ У Ј Е

свим свештенослужитељима и свим верницима Српске православне цркве да служе, саслужују или се моле са овим расколником. Забрањује се свима који су на било који начин део Српске православне цркве да овом човеку омогућавају приступ било којем делу црквене имовине или манастирског имања.

ВАЖНА НАПОМЕНА

Према Уставу Српске православне епархије за Аустралију и Нови Зеланд Митрополије новограчаничке чл. 145, „Црквено-школска општина не сме дозволити ниједном свом члану или парохијанину, да са стране самовољно доводи свештеника ради вршења свештеничких радњи, нарочито у цркви. У случају да се неки члан или парохијанин огреши о ову одредбу...у смислу чл. 91 овог Устава, обаверзно предузети све потребне мере да га казни за непоштовање реда и дисциплине".

Са архипастирским благословом и очинском љубављу,

+ ИРИНЕЈ

Епископ аустралијско-новозеландски и
Администратор епархије за Аустралију и Нови Зеланд
Митрополије новограчаничке