Саопштење за јавност Епископа аустралијско-новозеландског Г. Иринеја

Епископ Српске Православне Цркве у Аустралији и Новом Зеланду Г. Иринеј, поводом покушаја да се Амбасада БиХ у Канбери злоупотреби при обележавању сећања на жртве Сребренице 10. јула 2010. године, упутио је отворено писмо:

1. Председнику Савета министара БиХ господину Николи Шпирићу;
2. Трочланом председништву БиХ; и
3. Српском члану Председништва БиХ господину Небојши Радмановићу.

Писмо је следеће садржине:

ПОШТОВАНА ГОСПОДО,

У име грађана Босне и Херцеговине, односно Републике Српске, који су верници Српске правосалавне цркве у Аустралији обраћамо вам се по питању организације „Вијеће БиХ организација у Аустралији".

Најновија, као и безброј претходних, дешавања поново показују да се фаворизовује само један народ Босне и Херцеговине који претендује на то да само за себе узме пуну државотворност. Управо је ово разлог нашег обраћања јер у поменутом случају у питању је ниподаштавање не само улоге и уставне конститутивности него и присуства других народа у БиХ при чему смо као духовни пастир Срба у Аустралији позвани да штитимо њихове интересе.

Недавна дешавања око организовања обележавања 10. јула тј. сећања на трагичне догађаје у Сребреници о томе сведоче на најбољи начин.

С тим у вези желимо дати подршку свим факторима како у БиХ тако и у иностранству који се труде да очувају равноправност свих конститутивних народа у поменутој држави. Представљање става једне етничке групе или чак једне организације (као што је нпр. Вијеће БиХ у Аустралији) као става државе, једног народа или свих народа у БиХ је недопустиво. Такав чин представља грубо кршење свих демократских принципа који су прихваћени у целом цивилизованом свету као и самог Устава БиХ, а директно угрожава егзистенцију Српског народа.

Верујемо да неће доћи до злоупотребе званичних институција БиХ у корист само једне организације, као ни до ниподаштавања улоге и конститутивности осталих народа.

Примите најсрдачнији израз нашег поштовања,

+ИРИНЕЈ
Епископ аустралијско-новозеландски