Саопштење за јавност Епископа ваљевског Г. Милутина

Дана 27 фебруара 2010. године Господње одржана је четврта редовна годишња седница Епархијског управног одбора и Епархијског савета Епархије ваљевске, на којој су поднети Извештаји о раду од стране Архијерејских намесништава, којих укупно има шест.

Епархија ваљевска састоји се од укупно 61 црквене општине и 7 манастира. Број активних парохијских свештеника је 97 а монаха и монахиња има 38.

Укупан број православних домаћинстава која примају свештеника у свој дом износи 55, 651. Током 2009 године на подручју ове Епархије крштено је свега 2195 особа а венчано 784 пара, док је опојаних било 3,442. Тако је и ове године стопа наталитета све нижа у односу на стопу морталитета, те је са забринутошћу констатовано: да полако замиру села и на просторима Ваљевске епархије. За неколико година, према садашњем стању ствари, угасиће се, тј. нестаће са лица земље пар села на подручју Епархије. Бела куга и абортуси и даље су нерешив и најтежи проблем који притиска и народ ових крајева, као уосталом и у целој Србији.

Епархији ваљевској у процесу реституције, укупно је враћено 539,40.00 хектара различитих врста земљишта као и један објекат. Преостало је још за повраћај 292.08.00 хектара мешовитог земљишта. Проблем посебне врсте, по овом питању је невраћено земљиште у поседу Војске Србије и приватних лица. Епархија ће у сарадњи са надлежнима у Светом Архијерејском Синоду наставити да се бори и за своја права и повраћај преосталог земљишта, по законима Државе и канонима Цркве.

Ова Епархија има велику одговорност према сиромашнима, социјално угроженима и болеснима, па у том смислу и поред оскудице у Епархијским фондовима налази начине да им помогне и посвети одговарајућу пажњу. Вредност хуманитарне помоћи у Епархији по овом основу износила је 2.625.311.00 динара.

Верска настава успешно се изводи у свим Основним школама, на подручју Епархије, где веронауку похађа 81 % ученика а у Средњим школама 66% ученика. Веронауку прате и деца узраста од 6 година у предшколским установама Ваљевске епархије. Поменути резултати, по свој прилици, су и најбољи резултати похађања верске наставе у Србији.

На пољу издавачке делатности Епархија ваљевска издала је Монографију храма Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву, књигу Преподобни Јустин Нови и др.

Вредно пажње је и саопштење о истраживању јавног мнења познате агенције, "Стратеџик Маркетинг" а које указује на значајно поверење које у нашем народу ужива Српска Православна Црква и Радио "Источник" као гласило ове Епархије. Тако например, у периоду септембар - децембар овај Радио је утростручио своју слушаност на подручју на коме емитује свој програм или још боље, он се котира као друга Црквена Радио Станица по слушаности у Србији.

Све напред наведено потврђује и несумљиво сведочи, да иако мала, Епархија ваљевска се високо рангира на духовној лествици СПЦ.