Саопштење за јавност Информативне службе Епархије ваљевске

БоговађаДана 16. октобра текуће године о. Милован Теовановић, шеф Инфо службе Епархије ваљевске, са осталим присутним новинарима, посетио је манастир Боговађу поводом информисања јавности о отварању старога манастирског сефа.

Том приликом је саопштено да су у сефу, као што се и очекивало, пронађени: напрсни крст архомандрита Софронија из 1950. године, три Ордена Св. Саве (од тога један већи из 1883. године), затим Орден Краља Александра за верност отаџбини из 1925. године, тапије из 1909. године - доказ власништва манастирског имања, Уговор из 1939. године склопљен између манастира Боговађа и IX Пододбора Друштва Црвеног крста по којем манастир даје 0.50 ha земљишта на коришћење поменутом Друштву на период од 99 година, Књига благајне манастира из 1854. године и хартије од вредности из 1923. године.

Боговађа Сем тапија, које ће манастир користити као доказ о власништву у поступку повраћаја имовине, све остеле наведене ставке биће део сталне поставке манастирског музеја.

Будући да је у протеклих неколико дана јавност беспотребно узбуркана у вези са отварањем поменутог сефа, указујемо на чињеницу да се, када говоримо о његовом садржају, ради о уобичајеним предметима које поседује сваки манастир. Сеф је и отворен управо из намере да манастир искористи документацију (тапије) у поступку повраћаја имовине пред надлежним Министарством. Користимо прилику да, због погрешног представљања података у медијима, кажемо да сеф није (због изгубљеног кључа) отваран 6, а не 60 година, како је то објављено, и да ће он такође бити део музејске поставке. Такође наглашавамо да ствари из сефа, сем историјске, не представљају никакву материјалну вредност.

ИНФО СЛУЖБА ЕПАРХИЈЕ ВАЉЕВСКЕ