Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

Поводом изјаве премијера г. Лукшића у емисији „Између редова" на телевизији Б92 у вези са црквом Свете Тројице на Румији „да би било најбоље када би Митрополит Амфилохије прихватио да се врате у праксу некадашњи масовни изласци на Румију припадника све три вјере - православаца, муслимана и католика"- Митрополија Црногорско- приморска обавјештава јавност следеће:

Обнова храма Св. Тројице на Румији, срушеног од Турака (1571.г.) управо је и имала и има за циљ обнову те вјековне традиције заједништва око Румијске светиње и Крста Св. Јована Владимира. Не треба изгубити из вида чињеницу да је управо државна власт била та која је (1954.г.) забранила Литију и изношење Крста на Румију и да је Митрополија обновила тај древни обичај (1994.г.). Символична обнова овог древног храма - постојао је највјероватније и прије Св. Јована Владимира (XI.в.) у византијским временима - само је испуњење вјековног народног предања и ишчекивања - да ће се храм вратити (по предању - „долетјети") на врх Румије (=Хришћанка). Ради тога су поклоници и износили сваке године на Тројичиндан камење којим је садашњи храм обзидан све до крова. Послије обнове Литије и Храма истински вјерници све три вјере настављају своју традицију заједничког излажења на Румију, а увјерени смо да ће убудуће тај заједнички братски излазак на празник Свете Тројице бити још масовнији; као и да ће се обновити свенародни Сабор и на малој Румији, као што је то био обичај забиљежен у XIX и првој половини XX вијека, послије изношења Крста и обављања обреда на великој Румији.

Свако другачије тумачење обнове Храма на Румији је злонамјерно, апсурдно и оптерећено идеолошким предрасудама и ирационалном, за здрав разум несхватљивом, пропагандом.

Из Митрополије црногорско-приморска,
Цетиње, 2. марта 2011.

Извор: Митрополија црногорско-приморска