Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

У временском размаку од свега неколико дана, Управа Народног Музеја Црне Горе на Цетињу је, кроз поступке њеног директора г. Павла Пејовића, показала невиђену непринципијелност у свом раду, а сва је прилика, и отворену нетрпељивост према Православној Митрополији Црногорско-приморској.

Недавно се десио инцидент на отварању изложбе „Трагови школства у Црној Гори - 140 година од оснивања Богословско-учитељске школе и Ђевојачког института у Црној Гори", када је Управа Музеја од Митрополије тражила (и добила) десетак експоната које је укључила у поставку, а истовремено на свечаност отварања позвала лица која су јавно искључена из Цркве, и која незаконито ремете црквени живот. Као што смо већ објавили, позивнице за представнике Митрополије стизале су доста неуредно и прилично неблаговремено. Сматрали смо, да би се све то, уз доста добре воље, могло подвести под неупућеност или незаинтересованост г. Пејовића и његових најближих сарадника за црквена канонска питања, и да у крајњем није постојала нека зла намјера према Митрополији.

Међутим, догађаји који су услиједили доказаће сасвим супротно.

На тражење Управе Цетињске Богословије, из септембра мјесеца, да јој се одобри коришћење сале „Иван Црнојевић" у Народном Музеју, за потребе прославе школске славе, Светог Петра Цетињског (31. октобра ове године), Управа Музеја је одговорила дописом у коме са жаљењем констатује да сљедећи новоусвојена начела рада, из марта мјесеца текуће године, поменуту салу не може уступити никоме осим државним органима, и то у посебним околностима (у усменом разговору г. Пејовић је посебно апострофирао да сала не може бити уступана „вјерским заједницама").

Невољно смо примили к знању овај извјештај о новонасталој ситуацији у начину рада Народног Музеја. Накнадно смо добили одлуку Управе Музеја, од марта мјесеца о.г., супротну тврдњи директора, којом се само одређује надокнада за коришћење сале! Уз помоћ добрих људи, пронашли смо друго рјешење за наше потребе, иако школску славу богословије, већ 15 година уназад, прије доласка г. Пејовића за директора, прослављамо управо у сали Владиног Дома.

На сами дан Светог Петра Цетињског дочекало нас је ново непријатно изненађење. Сала у Владином Дому, мимо начела изложених у поменутом допису директора Пејовића, за дан када је требало организовати школску славу, уступљена је НВО „ЦПЦ"!

Чињеница је да Цркви неће много штетити ако своје свечаности обавља мимо свих сала и дворана овога свијета, али којим ријечима да похвалимо друштво и његове институције који свој развој базирају на оваквој нетрпељивости и евидентном недостатку осјећаја за правду и принципе? Ком то народу треба овакав Народни Музеј?

Извор: Митрополија црногорско-приморкса