Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске, Цетиње, 13. април 2009.

Православна Митрополија Црногорско-приморска ће поднијети кривичну пријаву против Мираша Дедеића и његова три сарадника, зато што су неовлашћено упали на црквени посјед, лажно се представљали као православни свештеници и недозвољено користили црквене предмете. Јуче су, на празник Цвијети, Дедејићеви људи пореметили и оскрнавили вјековни богослужбени поредак цркве Св. Николе на Чеву, која не памти да је под њеним сводом икада боравио рашчињени свештеник.

У подношењу ове кривичне пријаве Митрополију неће одговорити чињеница да се овај инцидент десио тајно и ненејављено, да га није подржао готово нико од Чевљана, и да су усамљени дјелатници „ЦПЦ", на снимцима ТВЦГ изгледали гротескно, опонашајући црквену службу у пространој и, за њих превеликој, цркви на Чеву. Стиче се утисак, да су збивања на Чеву организована, само из једног разлога, да би се попунио телевизијски програм иначе „објективног, непристрасног и професионалног" Јавног сервиса.

У прилогу, још једне у низу кривичних пријава, којима полицијским и судским органима помажемо да се орјентишу у овој правно неуређеној ситуацији, ми ћемо доставити акт Васељенске патријаршије, потписан од стране патријарха цариградског г. Вартоломеја, којим је Дедеић испраћен из Италије, земље у којој је служио као свештеник до средине деведесетих година, а у коме се, поред осталог, каже:

„Зато да се нико никада не усуди, ни од клирика, да се заједнички облачи или саслужује са њим, нити од вјерника да га било ко прими или почаствује као свештеника или клирика, или да цјелива његову десницу и затражи од њега благослов, јер је под бременом неопростивог лишења чина."

Извор: Митрополија црногорско-приморска