Саопштење за јавност поводом гласина о деловању Душана Давидовића - бившег епископа Дамаскина

Блажен човек који не иде на веће безбожника" (Пс.1.1)


Бринући се за поверени Нам православни српски народ на Петом континенту и имајући одговорност према самом Богу и светој Цркви Христовој принуђени смо да издамо саопштење које је од суштинске важности за сав православни српски народ, чије духовно и национално биће одређене силе покушавају разорити. Наиме, до Нас су стигле информације да би бивши епископ Дамаскин тј. Душан Давидовић требало да пристигне у Аустралију с циљем да се стави на чело једне неканонске грчке сатрокалендарске општине и три српске црквеношколске општине чије су се управе незаконито и, проводећи потпуну самовољу, одвојиле од Српске православне цркве.

Такође, у овом тренутку разаратељи српског црквеног јединста желе да од свете Цркве Христове и верног српског народа, а наводно чинећи све у његово име, преотму манастир Нови Каленић у Канбери. Распоп Драган Сарачевић и остале контроверзне личности, неоспорно палог духовног и моралног стања, сада желе да себи за предводника доведу личност која је по њиховој слици и прилици. Ради знања свих људи добре воље имамо дужност и обавезу да наведемо несумњиве чињенице о личности поменутог господина Давидовића:

1. Господин Давидовић се самовољно представља као епископ јер га је Свети архијерејски синод СПЦ на основу одлуке Светог архијерејског сабора бр. 4/зап. 15 осудио 18/5. новембра 2003. године одузимањем епископског и монашког чина.

2. Одузимање чина уследило је као последица његовог преступа против вере, учења Цркве и црквеног поретка. Није вршио службене дужности и законите наредбе претпостављених црквених власти. Тиме је заправо сам себе одвојио од Цркве.

3. Бивши епископ Дамаскин изрекао је најужасније увреде и клевете против нашег најсветијег Патријарха српског Г.Г. Павла и других свештених лица.

4. Тога ради, бивши епископ Дамаскин је избрисан са листе не само епископа него и монаштва Српске православне цркве и враћен у ред лаика, а препознајемо га само под његовим крштеним именом Душан.

5. Као рашчињени епископ, Душан Давидовић је у Канади направио безбројне саблазни, а најгора од свих је учествовање у незаконитом рукоположењу неканонских епископа познатих по скандалима у Русији и у Америци.

6. Своје отпадништво од једне, свете саборне и апостолске Цркве наведени Давидовић је показао и тиме што као свештеник служи у расколничкој, и ни од кога признатој, грчкој старокалендарској заједници у Канади.

Узевши у обзир све наведене и несумњиве чињенице, надамо се да ће свака крштена душа остати у јединству и љубави са  најсветијим Патријархом нашим Павлом, свим владикама наше свете Цркве и са васцелим Православљем. У складу са свим наведеним верујемо да именованог Душана Давидовића никада нећете третирати као епископа.

Љубав Христову, као православни хришћани, морамо сведочити увек и свуда имајући мир са сваким колико до нас стоји. Ипак, бити у миру са неким не значи седити и одобравати оно што безаконици чине.

+ИРИНЕЈ

Епископ аустралијско-новозеландски и
Администратор епархије за Аустралију и Нови Зеланд
Митрополије новограчаничке 

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска