Саопштење за јавност поводом скрнављења цркве у Великој Загреди

Са великим запрепашћењем и невјерицом, православни народ Црне Горе је примио вијест да је проклетству предати распоп Мираш Дедејић дана 21. новембра 2007. године на Аранђеловдан оскрнавио Цркву Св.Архангела Михаила у Великој Загреди код Даниловграда. Поштујући правни систем државе Црне Горе, претходних дана смо захтијевали од Министарства унутрашњих послова РЦГ, Управе полиције, Основног државног тужиоца да спријече распопа Мираша Дедејића да оскрнави поменути храм који је неоспорна својина Митрополије Црногорско Приморске сходно Листу непокретности број 88 , К.О. Загреда, П.Ј. Даниловград, број парцеле 389 са обимом права 1/1 , како би заштитили право власништва које је у Европи којој тежимо - светиња.

На лични позив и молбу начелника Одјељења безбједности Даниловград г. Михаила Шарановића у раним јутарњим часовима 21. новембра одржан је састанак на коме је господин Шарановић више пута дао чврсте гаранције да Мираш Дедејић неће ући у храм и вршити било какав обред, истовремено забрањујући свештенству и вјерном народу Митрополије Црногорско-Приморске да одржи најављену Службу Божију. Вјерујући у људску и професионалну ријеч господина Шарановића, свештенство и вјерни народ су одустали од одласка у Загреду и одбране светиње и отишли на службу у Манастир Ждребаоник.

Питамо се : Ако се Митрополији Црногорско-Приморској која је стварала државу Црну Гору и која осам вјекова врши своју пастирску улогу на овим просторима, не гарантују основна вјерска и имовинска права ко је онда у Црној Гори сигуран.

Запањујуће је такође да од стотине храмова у којима је на Аранђеловдан у Црној Гори обављана служба од стране тројице Епископа и бројног свештенства, већина телевизијских станица и новина јавно приказују једино овај безакони упад у туђи посјед, тиме неодговорно промовишући и подржавајући насиље и отимачину као нешто нормално и законито.

У нади да ће државни органи грађанина Мираша Дедејића који је насрнуо на имовину Митрополије Црногорско-Приморске извести пред лице правде, и на тај начин повратити изгубљено повјерење у правни систем Црне Горе и њено претварање у бесудну земљу, шаљемо свој благослов становницима Мале и Велике Загреде, Даниловграда и Црне Горе.

Црквена Општина Даниловград

Извор: Митрополија црногорско-приморска