Саопштење за јавност поводом злонамерног текста у дневном листу Kурир

Поводом неистинитог и потпуно злонамерног садржаја текста објављеног у дневном листу Курир од 30. маја 2007. године, са насловима „Владика бачки Иринеј благосиљао сајт ЈСО" и „Благослов береткама", који искључиво има за циљ настављање медијске хајке против Српске Православне Цркве у целини, иначе вођене преко овог и још неких јавних гласила у Србији, дужни смо да јавности саопштимо следеће:

1. Његово Преосвештенство Епископ бачки г. др Иринеј није - ни непосредно ни посредно - ,,благосиљао" црвене беретке. Како, уосталом, и да их ,,благосиља" 1. маја 2007. године кад је та јединица МУП-а укинута још пре три године? И зашто би их благосиљао ,,посмртно" кад их није благосиљао док су били призната активна формација? Одговоре на ова и слична питања може да изнађе само необуздана машта Курировог дописника и његових преписивача у неким другим гласилима.

2. Епископ је уствари позитивно одговорио на молбу г. Станимира Вујића из Куле - дакле, из подручне му Епархије бачке - да му се одобри да на његов лични интернет-сајт постави банер сајта Епархије бачке (www.eparhija-backa.org.yu). Исти је своју молбу доставио редовним путем, уз препоруку надлежног пароха, који га представља као честитог и побожног човека. Ни парох ни молилац не крију да је он бивши припадник Јединице за специјалне операције, чије је седиште било баш у Кули, али се препорука пароха не заснива на тој чињеници него на његовом мишљењу о г. Вујићу као човеку и вернику.

3. Уосталом, да ли из чињенице да је неко некад био у ,,црвеним береткама" аутоматски следи и то да је он неизоставно и атентатор, зликовац, убица? Они који су за таква злодела оптужени, суђени и осуђени нису јавности непознати. Међу њиховим именима нема Вујићевог имена. Зна ли Куриров новинар да је сваки грађанин невин док се на суду не докаже његова кривица?

4. Епископ бачки никад није уживо срео ниједног припадника ,,црвених беретки", али је ,,вест дана" у Куриру био одговор на приватну молбу једног од њихових бивших припадника, а нису му занимљиви житије и прикљученија појединих личности које су се, и јавно и тајно, сусретале са њиховим осуђеним бившим командaнтом. Наравно, ми не тврдимо ништа рђаво о тим личностима - сусрет не значи сарадњу, још мање саучесништво у било чему - него само указујемо на изопачену логику Курировог чланкописца (кад већ о професионалној етици не може бити речи).

5. Сваки епископ - па и бачки - мора да у свом пастирском делању има пред очима, као вечни узор и надахнуће, лик Епископа људских душа и савести, Доброг Пастира и Првосвештеника Цркве, Богочовека Исуса Христа, Који за Себе каже: ,,Нисам дошао да зовем праведнике но грешнике на покајање" (Мат. 9,13; Марк. 2,17 и Лук. 5,32), а притом изјављује: ,,Не треба лекар здравима него болеснима" (Мат. 9,12; Марк. 2,17 и Лук. 5,31). Уосталом, и Њега су неки Његови савременици осуђивали зато што се дружи (,,једе и пије") са грешницима, прихвата разговор и са јавним грешницама и, уопште, показује савршену љубав и према друштвено (данас бисмо рекли: медијски) непоћуднима. Какав је био однос његових савременика према Њему, такав ће бити и однос неких нових људи према Његовим ученицима. У то нас Он лично уверава (види Лук. 23,31 и Јов. 15,18-20), али за неке нове ,,душебрижнике" слова са страница Јеванђеља су тако ситна да их они не могу ни прочитати, акамоли схватити.

6. Банер Епархије бачке на интернетској мрежи има искључиву сврху да представља Епархију бачку, односно Православну Цркву. У ту сврху Епископ бачки је дао одобрење (а не ,,благослов "!) г. Вујићу да може да постави тај банер на свој сајт, што се текстуално види из одговора на Вујићеву молбу. Формула са благословом стоји увек на крају писмених обраћања православних епископа било којем православном вернику, као и хришћанину уопште, ма ко он био - председник државе, принц, министар, службеник, земљорадник, чобанин, просјак... Наравно, ово није непознато верницима, али је, очигледно, сасвим непознато људима који о хришћанству знају мање него о будизму, о којем, иначе, знају веома мало или нимало.

7. Поред банера Епархије бачке, на сајту г. Вујића се налазе и везе ка сајтовима Информативне службе Светог Синода Српске Православне Цркве, листа Православље, радио-станице Епархије црногорско-приморске Светигора, манастира Хиландара и других, што Куриров текстописац - тобоже успутно, а заправо смишљено и лукаво - додаје. Намера му је кристално јасна: зашто напасти само Иринеја бачког, а не одмах и Српску Православну Цркву у целини, кад је она, и овако и онако, увек добродошла мета?

8. Још једна напомена: епископ Иринеј је, као надлежни епископ, у своје време редовно био позиван да дође на славу ЈСО (Аранђеловдан) у Кули, али се никада није одазвао (Курир, наравно, не прозива оне који су се, мада ненадлежни, ревносно одазивали; али то и није чудо јер је ,,ново душебрижништво" увек једносмерно...). Најзад, немамо илузију да је овај испад или напад (или клевета, или дезинформација, или шта му драго) крај ,,душебрижничких" крокодилских суза, односно плакања на туђим гробовима, у Куриру. И не само у њему.

Али ми пут свој знамо - пут Богочовека.

Извор: Информативна служба Епархије бачке