Саопштење за јавност са редовног заседања Епархијског савета Архиепископије београдско-карловачке у Београду одржаног 18. марта

Митрополит Амфилохије Дана 18. марта 2008. године у згради Српске Патријаршије, по одслуженом Призиву Св. Духа у Патријаршијској капели, одржано је редовно заседање Епархијског савета Архиепископије београдско-карловачке у Београду, под председништвом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског и Митрополита Црногорско-приморског Господина др Амфилохија, који одлуком Светог Архијерејског Синода бр. 820 од 25. маја 2007. године испомаже Његовој Светости Патријарху српском Господину Павлу у обављању послова епархијског Архијереја Архиепископије београдско-карловачке у Београду.

Седница ЕУО На заседању Савета у коме су узели активног учешћа сви чланови као и Викар Његове Светости Епископ хвостански Господин Атанасије, по прочитаним и усвојеним Извештају о раду ЕУ Одбора у 2007. години и Завршном рачуну за 2007. годину као и одобреном Буџету за 2008. годину, разматрана су бројна актуелна црквена питања као и текући проблеми с којим се Црква свакодневно сусреће. Међу њима се посебно истиче проблем непостојања црквеног радио и телевизијског програма у Архиепископији београдско-карловачкој, о чему је донешена одлука да се од надлежних државних органа поново затраже потребне дозволе и одобрења за добијање фреквенција и несметани рад. Учесници Савета су са заседања упутили најоштрије гласе протеста међународној заједници уопште а њиховим представницима на Косову и Метохији посебно поводом јучерашњег насиља у Косовској Митровици. Истакавши тужну и трагичну чињеницу да је овај вандалски испад извршен на саму годишњицу злогласног погрома над српским живљем од 17. марта 2004. године који је за последицу имао не само губитке живота и уништавање имовине него и продужавање агоније насилног исељавања Срба са њихових вековних огњишта, учесници Савета постављају следеће питање: Каквој будућности сви припадници неалбанског живља, а мећу њима и Срби, могу да се надају у овој самопрокламованој и бесправно насилно подржаној "држави" уколико се у саме темеље њеног постојања непрекидно и трајно узиђују главе свих оних који верски и национално не припадају албанском народу?

Седница ЕУО Учесници Савета, такође, умолили су Његово Високопреосвештенство Господина Амфилохија да пренесе Његовој Светости Патријарху српском Господину Господину Павлу искрене жеље и молитве за што бржи опоравак и повратак у његов дом - Српску Патријаршију.