Саопштење за јавност са редовног заседања Светог Архијерејског Сабора - мај 2007. године

У Патријаршијском двору у Београду, под председништвом Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, одржано је, од 14. до 25. маја, редовно заседање Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве. У раду Сабора учествовали су сви епархијски архијереји Српске Православне Цркве.

Особиту радост Сабору је причинило обновљено литургијско заједништво Московске Патријаршије и Руске Заграничне Цркве, остварено на празник Вазнесења Господњег у Москви у Храму Христа Спаса, после скоро деведесет година разједињености. За читаво то време једино Српска Православна Црква од свих Православних Цркава није прекидала литургијско општење са расејаним по свету, после бољшевичке револуције, руским православним архијерејима, и тиме је дала свој допринос овом догађају, значајном не само за јединство Руске Православне Цркве и народа већ и за свеукупно Православље.

У раду Сабора је узео учешћа Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски Г. Јован са архијерејима аутономне Охридске Архиепископије. Излазак из затвора и ослобађање Архиепископа Јована дало је наду Архијерејском Сабору за престанак насиља и побољшање услова за живот и делање канонске Цркве у Републици Македонији и стварању предусловa за успостављање здравог дијалога са тамошњом јерархијом која се још увек налази у расколу са Православном Црквом.

Поред низа текућих питања, Сабор је ове године посебну пажњу посветио литургијском и богослужбеном животу Цркве, у циљу очувања њеног вековног молитвеног предања и живог сведочења у савременом свету.

Сабор је ставио у дужност Комисији за проучавање литургијских питања да настави започети рад и да резултате рада достави Светом Архијерејском Сабору на коначну одлуку, о чему консултовати праксу и духовно искуство осталих помесних Православних Цркава, имајући у виду духовно стање нашег народа и спремност свештенства да то практично спроведе у живот. У међувремену, док се не дође до прихватања резултата рада Комисије у свим епархијама Српске Православне Цркве у погледу служења Свете Литургије и других богослужења држати се устаљеног вековног поретка наше Цркве.

Потврдивши заједнички Устав за наше епархије у Северној и Јужној Америци и посветивши посебну бригу нашој Цркви у Аустралији, Сабор тиме подстиче коначно превазилажење препрекa за постизање административног јединства у нашој Цркви на ова два континента, нарушеног некадашњим расколом.

Свети Архијерејски Сабор похваљује саборно деловање Њихових Преосвештенстава Епископа за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке Господина Лонгина и Епископа западноамеричког Господина Максима, који у духу братске љубави деле пастирску бригу над српским православним парохијама на западноамеричкој обали, водећи их и ка административном јединству.

У циљу унапређивања просветитељске мисије Цркве, Сабор је начелно одобрио оснивање Православног богословског факултета при Универзитету у Нишу, у духу припремa прославе 1700- годишњице Миланског едикта (313 -2013. године), у родном граду цара Константина Великог. И иначе, Сабор је веома озбиљну пажњу посветио црквеној просвети и школству уопште, унапређењу веронауке, као и духовно-моралном стању у нашем друштву, потреби повећања наталитета, сузбијању дроге код омладине, и других моралних пошасти савременог света.

Као и претходних трагичних година од времена НАТО- бомбардовања наше земље (1999. године), Сабор се нарочито позабавио питањем Косова и Метохије. Плод тога је посебан Апел Сабора упућен домаћој и међународној јавности, којим се захтева очување Косова и Метохије као суштински аутономног саставног дела Републике Србије. У том свом Апелу Сабор подсећа, како Европску Заједницу и Сједињене Америчке Државе тако и Уједињене Нације да би осамостаљивање Косова и Метохије означавало гажење Божје и људске правде, отимање једном европском хришћанском народу његових вековних међународно признатих и потврђених права, стварање преседана са непредвидивим последицама, не само за Балкан и Европу него и за читав свет.

Сабор је донео одлуку да се реактивира Комисија Светог Синода за коначно обликовање превода Светог Писма на српски језик.

Са практичних разлога, Сабор је одлучио да Свети Синод, као извршни орган Светог Архијерејског Сабора, поново буде састављен од пет чланова, на челу са Његовом Светошћу Патријархом, као што је било и ранијих година.

Чланови Светог Архијерејског Синода у новом сазиву су: Његово Висoкопреосвештенство Митрополит црногорско- приморски Г. Амфилохије, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Хризостом, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Г. Хризосотом и Његово Преосвештенство Епископ милешевски Г. Филарет.

За Главног секретара Светог Архијерејског Синода постављен је протојереј-ставрофор Саво Б. Јовић.