Саопштење за јавност Управе Саборног храма у Новом Саду

Поводом наступа народног посланика Слободана Мараша на заседању Народне скупштине Републике Србије 25. новембра 2009. године где је речено: „да је пре три године владика Иринеј бачки дозволио припадницима Образа и Националног фронта да нападају учеснике антифашистичке поворке у Новом Саду из порте Саборне цркве", изјављујем: да тврдња поменутог народног посланика није чак ни произвољна већ потпуно неистинита, да се у порти Саборне цркве није сакупљао нико, ни из поменуте поворке нити из поменутих организација. Близу места дешавања били су само припадници новосадске полиције.

Све ово се, наравно, може потврдити из полицијских извештаја од пре три године. Ако је неко од припадника једне или друге фракције и могао да се нађе у порти то не значи да их је неко од одговорних лица у Цркви организовао. Капије порте и врата Саборне цркве су отворена у току целог дана и не постоји ниједна служба која би легитимисала посетиоце.

Оно што је овде много важније од доказивања истине или неистине је питање које, чврсто верујем, грађани Србије често постављају: Ко и како може да заштити обичног човека (макар то био и владика, свештеник или било ко из јавног живота) од клевета, неистина, полуистина, произвољних изјава итд? Ко и како може да нас заштити од оних који треба да нас уче поштовању закона и поштовању грађана који их бирају? Поменути народни посланик није добио чак ни опомену од председавајућег за шта можемо да кривимо или пословник или председавајућег. Ако је пословник такав да штити само члановe народне скупштине али не и обичне грађане од клевета и неистина, онда је наша трагедија утолико и већа...

У Новом Саду,
25. новембра 2009.

Старешина Саборне цркве у Новом Саду
Свештеник Миодраг Андрић