Састанак свештенства Чикашког намесништва

Са благословом надлежног архијера Његовог Преосвештенства г. Лонгина састанак свештенства Чикашког намесништва Епархије новограчаничко-средњезападноамеричке одржано је 17. јануара 2017. године у црквеним просторијама парохије Светог Ђорђа у Шерервилу, Индијана. На састанку су узели учешћа петнаест свештеника на челу са Његовим Преосвештенством епископом Лонгином, и то:

протојереји ставрофори: Недељко Лунић, архијерејски намесник Чикашки, Богдан Зјалић, пензионисани свештеник чисхолмски, Денис Павићевић, парох храма Светог Николе у Брукфилду, Саво Босанац, парох храма Светог Јована Крститеља у Белвуду, Милош Весин, парох храма Светог архангела Михаила у Саут Чикагу- Ленсингу, Лука Лукић, парох храма Светог Симеона Мироточивог у Саут Чикагу, Илија Балаћ, духовник манастира Рождества Пресвете Богородице у Њу Карлајлу, Индијана, Марко Матић, парох храма Светог Саве у Мерилвилу, Саво Чакардић, парох храма Светог Саве у Џолијету; протојереји: Добривоје Милуновић, домаћин -парох храма Светог Ђорђа у Шерервилу, Дарко Спасојевић, старешина Саборног храма Васкрсења Христовог у Чикагу, Александар Новаковић, парох Саборног храма Светог Илије у Мерилвилу, Индијана; протонамесник Александар Савић, парох храма Светог Ђорђа у Индијана Харбору; јереј Николај Костур, парох храма Светог Ђорђа у Џолијету. Отсутни су били протојереј Драган Петровбић, парох храма Светог Николе у Индијанаполису, протонамесник Радован Јаковљевић, парох храма Васкрсења Христовог у Чикагу, јереј Василије Вранић, парох храма Васкрсења Христовог у Чикагу, јереј Владимир Ланг, парох храма Светог Петра и Павла у Саут Бенду, ђакон Ненад Јаковљевић, ђакон храма Св. Ђорђа у Џолијету и гост јереј Петар Исаиловић, из Милвошког намесништва.

Архијерејски намесник прота Недељко је пожелео добродошлицу Његовом Преосвештенству Г. Лонгину и у кратким цртама осврнуо се на ситуацију у парохијама Чикашког намесништва. Константовао је да је ситуација задовољавајућа, захваљујући труду, оданости и ревности парохијских свештеника, као и учешћу верника у црквеном животу. С времена на време појављују се извесни проблеми, али са добром вољом, свештенство и Његово Преосвештенство са верним народом исте решава, у духу црквеног учења, а све за добробит наше свете Цркве и за спасење душа поверене нам пастве.

Његово Преосвештенство изразио је радост да види скоро све свештенике на овом састанку. Говорио је о потреби јединства у парохијама. Преосвећени епископ Лонгин је говорио о посети Српској Републици, где је примио одликовање за парохијске школе у Чикагу и Милвоки. У пратњи Епископа био је протојереј Дарко Спасојевић, старешина Саборног храма Васкрсења Христовог у Чикагу.

Отац Милош Весин одржао је предавање на тему Изазови у свештено-пастирској служби. Тема се састојала о проблему кремације и свештеничких људских слабости. Илустровао је ова два феномена који све чешће долазе до изражаја. По другом предмету прочитао је пасусе из књиге Андреја Качова У буци обичног дана, где се указује на потребу молитве за успешан духовни рад свештеника а не да се осуђује.

После тога направљен је распоред за великопосна богослужења у Чикашком намесништву. Архијерејски намесник је захвалио домаћину проти Добривоју Милуновићу на дивном гостопримству. Вредне сестре послужиле су свештенике богатом празничном софром.

Извор: Епархија новограчаничко-средњезападноамеричка