Састанак Митрополита волоколамског са надбискупом Беча и Митрополитом аустријским

Председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије Митрополит Иларион накратко је свратио у Беч на путу за Будимпешту, куда  иде на позив мађарског државног руководства и са благословом Патријарха московског и све Русије Кирила.

По доласку у аустријску престоницу Митрополит Иларион је посетио Саборни храм Светог Николе, где га је срдачно дочекао старешина протојереј Владимир Тисцук.

Исте вечери, у Епископском двору Митрополит Иларион састао се са надбискупом Беча, кардиналом Кристофом Шенборном. Двојица великодостојника разговарали су о ситуацији на Блиском истоку и о различитим видовима православно-католичких односа, у шта спада и стањебогословског дијалога између Православне и Римокатоличке Цркве. Разговор је вођен у атмосфери узајамног разумевања. У знак сећања на ову посету председник Оделења за спољне црквене односе поклонио је поглавару Бечке надбискупије албум „Псковска икона“.

Потом је Митрополит Иларион посетио Митрополита аустријског Арсенија (Васељенска Патријаршија). У срдачном разговору двојица митрополита су се дотакли питања међусобних односа Московске и Васељенске Патријаршије.

Извор: Московска Патријаршија