Састанак Патријарха александријског и председника Републике Туниса

Патријарх александријски Теодор II, у пратњи Митрополита Мемфиса и Картагине и грчке амбасадорке гђе Ане Корке,  примљен је 6. јуна 2014. код председника Туниса Монсефа ел Марзукија, са којим је разматрао питања која се тичу присуства православних хришћана у Африци, нарочито у Тунису и свуда у исламском свету на северу овог континента. Патријарх је благодарио што хришћани у овој земљи уживају своја права, док је председник нагласио миротворачки став туниског народа када је у питању складна коегзистенција свих религија у тој земљи.

У наставку је Патријарх уручио председнику највиши орден Лава Александрије у знак благодарности на помоћи коју пружа Православној Цркви. Разговори су протекли у веома пријатној атмосфери, да би у наставку Његово Блаженство Патријарх у изјави за медије рекао и следеће: „Долазимо као поклоници из Свете столице Православне Патријаршије, која обухвата сав афрички континент, са осећањима радости и дивљења, да бисмо поново прошетали историјским местима каква је Картагина и освежили успомене на славну историју овог херојског туниског народа.

Хтели смо да посетимо православне Грке, Русе, Србе, Румуне, Украјинце и Бугаре, који су под духовним и црквеним старањем наше Цркве,  а слободно живе и исповедају своју веру у прекрасном Тунису, у складној коегзистенцији са нашом браћом и сестрама муслиманима који овде представљају бриљантни пример миротворачког народа за које су припадници других религија и другачијих културних традиција показатељ у живот и начин опстанка у нашим тешким временима.

За нас је посебна радост изванредни сусрет са Његовом Екселенцијом Председником Републиком Туниса Монсефом ел Марзукијем и члановима његове прегалачке владе, пошто у њима запажамо изгледе да ће туниски народ градити демократску и савремену државу. Стаза истинске демократије биће дуга, али смо уверени да ће истрајношћу и помоћу Божјом Тунис и његов народ најзад надвладати.

Ово кажемо будући уверени у историјске поуке земље коју је недавно задесила многострана криза овога доба, али која никад није приклонила главу, земље која је породила и створила демократију, земље Перикла, књижевности и философије.

Молимо се Једном и Великом Богу да подржи све Тунижане у њиховим трудовима. А данас, смирено и с великом љубављу, као духовни поглавар православних хришћана приносимо дар љубави и поштовања личности Његове Екселенције председника ове земље, а што се односи на све драге нам Тунижане... Захвални смо на међукултуралним односима и толеранцији и на свему ономе што овај арапски народ обележава као миротворачки и цивилизован.“

Извор: Патријаршија алекандријска