Састанак са бискупом Манфредом у Гмундену

У среду, 25. априла 2018. године, делегација парохије Светог великомученика Георгија из Гмундена на челу са свештеником Николом Пантићем позвана је на састанак са бискупом Манфредом Шојером из Линца.

Заједница Српске Православне Цркве у Гмундену током претходне године користила је, за остваривање својих богослужбених потреба, римокатолички храм Васкрслог Исуса (Jesus der Auferstandene), који користи и римокатоличка заједница. У септембру 2018. године римокатолички свештеник Франц Тринкфас наставља своју парохијску службу у другом храму, а у храму Васкрслога Исуса римокатолици ће убудуће служити повремено. У светлу нових дешавања, наметнуто је и питање положаја и услова будућег останка српске заједнице у храму, као и трајно решење проблема богослужбеног простора.

Током састанка, обе стране су се сагласиле да je досадашњи заједнички рад показао да је љубављу могуће превазићи бројне разлике и постићи добре резултате. Разговор је даље текао у правцу изналажења решења за потребе, како православне, тако и ове римокатоличке заједнице у Гмундену и могућностима да се успешна сарадња настави и убудуће.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска