Састанак свештенства и монаштва на Жабљаку

На празник Светог свештеномученика Антипе, у сриједу 24. априла 2013, на Жабљаку је обављено редовно годишње сабрање свештенства и монаштва Епархије будимљанско-никшићке.

Сабрање је започето светом архијерејском Литургијом пређеосвећених дарова, коју је са свештенством и свештеномонаштвом служио Епископ будимљанско-никшићки  Јоаникије.

На почетку радног дијела сабрања присутнима се обратио Његово преосвештенство истичући значај свештеничке службе за сва времена, нарочито у овом тешком времену у коме се данашње друштво налази. Истакнуто је да свештеници морају што више времена бити с народом, јер је велика одговорност пред сваким оним који се прихвати свештеничког позива. Слабости које уочавамо у свијету, на одређени начин се рефлектују и у Цркви, која је позвана да те слабости лијечи.

Послије подробних извјештаја архијерејских намјесника о активностима у оквиру намјесништава, пришло се разматрању актуелних проблема на које наилазе свештеници вршећи своју службу. Посебна пажња је посвећена пастирском раду свештеника, с нагласком на пажњу коју свештеник треба да има у односу са вјерницима.

С тугом је саопштено да су обијене цркве у Павином пољу, Затону, Биочу, Брзави, Милошевићима, Шавнику – с надом да ће органи Министарства унутрашњих послова помоћи у проналажењу криваца, те да се те немиле сцене неће понављати у будућности.

Информативна служба Епархије будимљанско-никшићке