Састанак свештенства и свештеномонаштва на Жабљаку

Састанак свештенства и свештеномонаштва на Жабљаку
Састанак свештенства и свештеномонаштва на Жабљаку
Састанак свештенства и свештеномонаштва на Жабљаку
Састанак свештенства и свештеномонаштва на Жабљаку

У понедељак, 26. марта 2018. године, након одслужене Литургије пређеосвећених дарова, одржан је редовни годишњи састанак свештенства и свештеномонаштва Епархије будимљанско-никшићке на Жабљаку.

Састанком је председавао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије. На самом почетку Преосвећени Владика је направио пресек значајнијих догађаја који су обележили црквени живот у протеклој години. Као најважније је поменуо прибројавање лику Светих новомученика пивских, горњеполимских и величких и канонизацију Светог Пајсија, Патријарха српског, на прошлогодишњем Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве.

С радошћу је констатовано да је било неколико рукоположења и монашења у Епархији будимљанско-никшићкој. Посебно је истакнут значај утемељења храма Преподобног Макарија у Плужинама и похваљен труд и подршка коју има Одбор за изградњу овог храма од председника општине Плужине г. Мијушка Бајагића.

Што се тиче редовних активности свештенства и свештеномонаштва акценат је стављен на мисионарску делатност, посебно на стални контакт са народом. Као приоритет истакнут је рад са децом и омладином, гдје се делатност свештеника види као сејање на заиста плодној њиви Господњој. Још једном је наглашена улога коју има веронаука и православно васпитање у одрастању деце и формирању човекове личности.

Након уводног слова владике Јоаникија, архијерејски намесници су поднели годишње извјештаје за своја намесништва. Потом су свештеници у слободном обраћању наводили неке занимљивости и проблеме са којима се сусрећу у редовном вршењу свештеничке службе. Посебно је примећено да велики проблем за мисију Цркве представља расељавање са севера Епархије будимљанско-никшићке, чиме се битно смањује број верника.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка