Саучешћа поводом смрти Били Грејема

Смрт америчког проповедника Били Грејема изазвала је талас суделовања, не само у Америци. „Велики Били Грејем је мртав“, написао је на твитеру председник САД Доналд Трамп о овом баптистичком свештенику који је после дуге тешке болести умро у среду у 99. години живота у своме дому у Северној Каролини. Председник Трамп је навео да ће Грејем недостајати не само хришћанима, већ и верницима других религија; „он је сасвим другачији човек“.

„Били Грејем је био проповедник Речи Божје“, изјавио је председавајући Америчке бискупске конференције кардинал Даниел Динардо. Његова вера и интегритет приближили су Исусу Христу хиљаде хришћана у целом свету.

Њујоркшки кардинал Тимоти Долан нагласио је да су се католици дивили овом проповеднику Јужне Баптистичке Цркве, који је са својим масовним евангелизацијама пунио читаве стадионе. Папа Јован Павле II (1978-2005) назвао га је својим братом.

И енглеска краљица Елизабета II високо је ценила Грејема који је приликом својим путовања по Европи посећивао и Велику Британију и коме је она 2001. године уручила звање витеза. Портпарол краљичиног двора најавио је да ће краљица послати лично саучешће Грејемовој породици.

Англикански примас Енглеске, надбискуп Јустин Велби назвао је покојника слугом Јеванђеља и истакао да Црква њему дугује „неизмерно“.

Грејемов син Френклин (65), који већ годинама руководи Евангелистичким удружењем (Evangelistic Association) које је основао његов отац, испричао је да кад је његов отац запитан где је небо, одговор је био: „Небо је тамо где је Исус, и ја ускоро идем к Њему“. Тако је његов отац био припремљен на смрт.

Извор: Катпрес (са немачког Информативна служба СПЦ)