Савиндан у Бечу

Савиндан у Бечу
Савиндан у Бечу
Савиндан у Бечу
Савиндан у Бечу

Свети Сава, заједничка слава свих Срба, прослављен је у главном граду Аустрије молитвено, свечано и достојанствено. У храмовима Успења Пресвете Богородице и Васкрсења Христова, у суботу 26. јануара, после одслуженог Акатиста Светом Сави, приређен је дечји програм са рецитацијама и поделом пакетића.

На сам дан Светог Саве, 27. јануара, у сва три бечка храма служена је света Литургија, а у најстаријем храму, посвећеном првом Архиепископу српском, свечано је обележена и храмовна слава. Свету Литургију су служили: отац Александар Лапин, свештеник Чешке Православне Цркве и православни душебрижник у аустријској војсци, протојереј Петар Пантић, архијерејски намесник аустријски, протојереј-ставофор Крстан Кнежевић, протонамесник Драго Вујић, јереј Славиша Божић, настојатељ храма, ђакон Милош Ждралић и благочестиви народ.

Овогодишњи кумови славе били су Живорад и Славица Штулић са децом и унуцима.

После програма дечјих рецитација, за присутни народ је, у сали храма, приређено послужење. Традиционална свечана Светосавска академија, коју организују Епархија аустријско-швајцарска и Српска православна црквена општина Светог Саве у Бечу, одржана је после подне у позоришту „Акцент“.

Прота Петар Пантић је осветио колач и кољиво и свима у сали пренео поздраве Његовог Преосвештенства Епископа бачког и администратора Епархије аустријско- швајцарске др Иринеја, који због обавеза није био у могућности да лично присуствује овом слављу. Госте је поздравио и Милорад Симић, лични изасланик и саветник Председника Републике Србије Томислава Николића.

Светосавску беседу под називом „Саву похвалити, Боже мој, разума даруј ми!“ одржао је јереј Слађан Васић, настојатељ бечког храма Успења Пресвете Богородице.

У уметничком делу програма је наступио женски вокални дует „Крин“ из Београда, који чине Слађана и Александра Борота, уз пратњу фрулаша Милинка Ивановића. Оне су, поред традиционалних народних песама, певале и песме из „Духовне лире“, као и песме са Косова и Метохије.

Београдски глумац Александар Дунић је говорио текстове светог Николаја Српског: „Србине брате, да те нешто упитам“ и „Брани и ти веру твоју“, а бечки писац Дарко Марков је извео део из своје монодраме „Сумрак у бечком хаустору“. У програму, који је водила Гордана Јаничић, о Светом Сави су рецитовале ученице гимназије Јована Илић и Александра Матић.

Светосавској академији су присуствовали: Милован Божиновић, амбасадор Републике Србије у Републици Аустрији, Тања Милашиновић-Мартиновић, амбасадор Републике Босне и Херцеговине у Републици Аустрији, Михајло Вујовић, војни изасланик БиХ, Срђан Мијалковић, председник Српског просветно-културног друштва Просвјета и други.

Текст и фото: Миодраг Мецановић

Извор: Епархија  бачка