Савиндан у Билећи

На дан када прослављамо нашег Првог Архиепископа и утемељивача наше црквене самосталности, творца писмености и просвјете, Светога Саву, у Билећи је служена Св. архијерејска литургија, поводом славе саборног храма и општине. Литургијом је началствовао умировљени Епископ ЗХиП Атанасије (Јевтић), уз саслужење игумана манастира Добрићево архимандрита Симеона (Биберџића) и још неколико свештеника и ђакона наше епархије.

На лицима многобројног народа, за кога је овог свечаног дана Светосавски храм био премали, могли су се видјети радост, љубав и усхићење, које је Владика Атанасије (Јевтић) преносио својим служењем ове Божанствене литургије. У току литургије Владика је два пута пригодно бесједио и поучио народ да је нарочита врлина имати страх Божији. Посебно мјесто у овим бесједама су заузимала дјеца, која су и овог пута у великом броју присуствовала литургији. Владика је истакао да су Билећка дјеца једна од најбољих у Епархији, а да је томе увелико допринијела вјеронаука.

Послије причешћа, кренуо је вход око цркве, а затим се приступило ломљењу славског колача. У љубави и радости, како нас је учио Св. Сава, послије Божанствене литургије, народ се окупио испред свога храма, гдје је уприличено послужење. Владика је послије славски колач преломио и у општинским просторијама, а весеље и празновање се наставило Светосавском академијом у вечерњим часовима.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка