Савиндан у цркви Светог Ђорђа у Подгорици

Савиндан у цркви Светог Ђорђа у Подгорици
Савиндан у цркви Светог Ђорђа у Подгорици
Савиндан у цркви Светог Ђорђа у Подгорици
Савиндан у цркви Светог Ђорђа у Подгорици

На Савиндан одслужена је Литургија у храму Победоносца Христовог Георгија под Горицом у Подгорици. Светом Службом Божјом началствовао је протојереј Јован Радовић уз саслужење старешине храма протојереја-ставрофора Велибора Џомића, архијерејског намесника подгоричко-колашинског, и протојереја-ставрофора Милетом Кљајевићем уз молитвено учешће протојерејa-ставрофорa Милунa Фемићa.

Славословље највећег светитеља из рода нашега, увеличано је појањем  мешовитог састава појаца хора храма Светог Георгија, којим је руководила вероучитељица  и хоровођа Снежана Поповић. Литургијском сабрању je присуствовао је историчар доц. др Милош Ковић са Филозофског факултета у Београду, који је по благослову митрополита Амфилохија, одржао беседу на Светосавској академији у Подгорици уочи Савиндана.

Након освећења светих дарова Христових због мноштва причасника, пред верни народ изнета су два света путира. Верном народу празничном беседом обратио се старешина храма отац Велибор Џомић.

Потом су свештенослужитељи приступили благосиљању и ломљењу славских колача свечаре који су их принели Христу Богу на дар, а све у част првог српског просветитеља. Хор Свети Сава који већ дужи низ година води вероучитељица и хоровођа Снежана Поповић, један је од слављеника који је прославио крсну славу.

Потом су полазници школе веронауке Свети Ђорђе коју води вероучитељица Надица Радовић припремили пригодан програм - извођењем низа рецитација песама посвећеним Светоме Сави - након кога су трудом и љубављу свештенослужитеља храма и своје вероучитељице добили као слатко уздарје савинданске пакетиће.

Извор: Митрополија црногорско-приморска