Савиндан у Дрвару

Савиндан у Дрвару
Савиндан у Дрвару
Савиндан у Дрвару
Савиндан у Дрвару

Ове године свечано је прослављен празник Светог Саве, првог Архиепископа српског, у Дрвару. Прослава је почела молитвено, празничним вечерњим богослужењем након кога је одржана свечана Светосавска академија у Центру за културу и спорт у Дрвару.

Након отпјеване Светосавке химне гостима се обратио Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије пригодном празничном бесједом.

Програм је обогатила пјесма и игра дјеце која су у основној и средњој школи током године пажљиво припремала програм да би показали на Савиндан оно што су научили. Хор из Бањалуке који је пред саму коначницу академије извео свој програм, дао је један диван доживљај духовности и љубави исказане кроз пјесму. На крају Светосавске академије приказан је филм који приказује светиње долине Дрвара.

На празник Светог Саве, коме је посвећен Саборни храм, свету Литургију служио је парох други дрврски, протојереј Синиша Сердар. Он је у бесједи поздравио велики број дјеце основне и средње школе који су са својим наставницима и професорима дошли да узму молитвеног учешћа на велики празник. На крају Литургије освештан је и преломљен славски колач и кољиво, а првачићима О.Ш. „Дрвар“ подијељени су пакетићи. Славска трпеза припремљена је у дому протојереја Саше Црљића гдје се наставило дружење у празничном духу.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка